IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствен интелект ще помага на китайска сонда за кацането на Луната

Мекото кацане ще бъде осигурено посредством самостоятелни решения на изкуствения интелект

15:01 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Технологии на изкуствения интелект ще бъдат използвани от китайската автоматична междупланетна станция "Чанъе-5" за избора на място за кацане на Луната и за вземане на образци от грунта, предаде ТАСС. Стартът на мисията е планиран за края на тази година, заяви на пресконференция научният ръководител на китайската програма за изследване на Луната Оуян Цзиюан.

"С помощта на изкуствения интелект модулът ще извърши меко кацане на близката страна на Луната, ще вземе образци от грунта и след това ще се върне на Земята - каза той пред в. "Глоубъл таймс". - Мястото на кацане на "Чанъе-5" ще е на повече от 1000 км от това на "Аполо".

Мекото кацане ще бъде осигурено посредством самостоятелни решения на изкуствения интелект. Сондата в действителност е "умен" апарат. Той ще прави преценки и изчисления, докато не бъде открита плоска повърхност за безопасно кацане." По думите му, след кацането модулът ще задейста манипулатор за събиране на грунт и бормашина за получаване на скални образци. След това ще излети, ще се скачи с орбиталния модул и ще се отправи към Земята, където ще кацне в автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Както отбелязва изданието, близката страна на Луната е с по-подходящ за кацане релеф. Друго предимство е, че с намиращия се там модул ще може по-лесно да се установи връзка посредством спътници.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още