IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philip Morris бележи ръст на печалбата, но очаква удар от по-слабите продажби

Магазините за безмитни стоки не работят заради органиченията за пътуване, а това засяга компанията

18:30 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Philip Morris International заяви, че печалбата и приходите ѝ са нараснали през последното тримесечие, но компанията оттегли прогнозата си за 2020 г., тъй като очаква ограниченията на пътуванията заради пандемията на Covid-19 да намали още безмитните ѝ продажби, пише Bloomberg.

Компанията за тютюневи продукти отчете печалба от 1,83 млрд. долара за първото тримесечие, или 1,17 долара на акция, от 1,35 млрд. долара, или 87 цента на акция, година по-рано. Коригираната печалба е 1,21 долара на акция, над очакваните от анализаторите 1,13 долара на акция.

Приходите от продажби на Philip Morris са се увеличили с 6% до 7,15 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха 6,84 млрд. долара.

В ранните си етапи пандемията имаше ограничен ефект върху компанията, но ще засегне годишните ѝ резултати, обяви главният изпълнителен директор Андре Каланцопулос.

По думите му пандемията е ограничила продажбите на безмитни стоки, забавила е насочването на нови потребители към нейния продукт IQOS и е отложило други процеси.

„Освен това трябва да имаме предвид, че на определени пазари безработицата и свързаното с нея намаляване на разполагаемия доход ще има временно влияние върху пазарните динамики или способността на някои малки търговци на дребно да оперират“, твърди той.

Освен това компанията се отказа от прогнозата, която даде на 6 февруари, заради несигурностите, породени от пандемията.

За второто тримесечие компанията очаква печалба в диапазона 1-1,10 долара на акция, като е включен валутният ефект от 12 цента на акция. Без да се имат предвид валутните колебания, приходите се очаква да отбележат спад от 8 до 12%, отчасти заради по-слабите продажби на IQOS.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още