IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сиренето може и да мирише, парите - не

Фамилията, която стои зад най-големия производител на сирена в света, вече е част от индекса на Bloomberg за милиардерите

16:30 | 27.03.19 г.
<p>
	Еманюел Бение. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Бение. Снимка: Архив Ройтерс

Оказва се, че няма нужда да правиш кожени чанти или копринени шалове, за да се наредиш сред най-богатите хора във Франция.

Фамилия Бение го е направила по най-френския начин. Те са семейството, което стои зад Groupe Lactalis – най-големия производител на сирена в света, разказва Bloomberg. Състоянието на Еманюел, Жан-Мишел и Мари, които заедно държат компанията, сега достига 18,7 млрд. долара, сочи индексът на Bloomberg за милиардерите.

Жан-Мишел и Мари се присъединиха към Еманюел и 500-е най-богати хора този месец и сега представляват най-големия брой милиардери от една френска фамилия в индекса. Общото им богатство е нараснало с почти 10% тази година, след като Lactalis отчете приходи за 2018 г. от 18,5 млрд. евро.

Това, макар и бавно, ги доближава до общото нетно състояние от 200 млрд. долара на титаните в луксозните стоки, които доминират сред французите в класацията, например Бернар Арно от LVMH и Франсоа Пино от Kering.

Lactalis не разкрива консолидираните си финансови резултати, но говорителят Каролин Опу е предоставила последните резултати в мейл от 11 март. Отказала е обаче допълнителни коментари.

Главният изпълнителен директор – 48-годишният Еманюел Бение, заедно с брат му и сестра му са третото поколение в семейството, което контролира бизнеса, известен с бранда си сирена President.

Наричан „невидимия шеф“ на Lactalis от френските медии заради ниския профил, който поддържа, Еманюел се оказа във фокуса на засилено внимание през последните години. Той отправи рядко публично изявление миналата година, след като над 35 деца от Европа се разболяха от замърсена храна за бебета, произведена от Lactalis.

Компанията е силно обвързана с производителите на млечни продукти, които носят суровините ѝ. Lactalis плащаше средно по-ниски цени на френските си доставчици на мляко през последните 2 години в сравнение с конкурентите си Danone, Savencia и Sodiaal, сочи сравнение на цените на млякото, изготвено от LTO. Компанията приключи конфликт от 2016 г. с фермери, съгласявайки се с минимална месечна цена от 30 евро цента на литър мляко.

Фамилия Бение се присъединява към канадеца Лино Сапуто и американеца Джим Леприно с богатството си от млечни продукти. Подобно на брат си 51-годишният Жан-Мишел и 38-годишната Мари не се появяват често на публични места. Еманюел поема юздите на компанията на 29 години, след като баща му Мишел почива от сърдечен удар през 2000 г. Оттогава насам той осъществи серия от придобивания, включително миналогодишно споразумение да закупи бизнес за бебешки формули за 740 млн. евро, докато Lactalis се прицелва в пазара за бебешки храни в Китай.

„Средностатистическият потребител не познава бранда Lactalis”, казва Лиз Торп, базиран в САЩ консултант по храненето и автор на книги за сирената. „Те познават по-скоро портфолиото от марки на компанията“, например President и продуктите от моцарела Galbani.

“Бих казала, че Lactalis доминира в американското съзнание, когато става въпрос за френското и италианското сирене“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още