Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българският пътнически транспорт е най-засегнатият от коронакризата в Европа

След нас са сакторите в Испания, Швеция и Великобритания, показва доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт

Българският пътнически транспорт е най-засегнатият от коронакризата в Европа

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Пандемията от коронавирус е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си. Това показва доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU), цитиран от Automedia.bg.

На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания, посочат от IRU, като призовават правителствата в ЕС да предприемат мерки за спасяване на сектора, тъй като той има важно значение за постигане на целите, заложени в стратегията „Зелен Европейски курс“ (European Green Deal). Освен това именно пътническият транспорт играе важна роля за възстановяване на икономиката след пандемията.

Още по темата

Въздействието на COVID-19 в страните от Европа е различно. Например, във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия – с 53, във Франция – с 59%, в Испания – с 90%, в Белгия – с 40%,а в България – с 92%. В доклада се посочва, че в Нидерландия, например, загубите достигат 90%“ за някои компании, но средният показател е 61%.

Според холандската организация KNV, най-оптимистичният сценарии на развитие е фалит на 40% от автобусните компании. В Швеция пътническият транспорт ще загуби 90% от доходите си, но пък местното правителство обещава, че мерките за подпомагане на отрасъла ще бъдат удължени още три месеца.

Положението отвъд Океана не е по-добро. Там повечето превозвачи да семейни компании, като заради липса на пасажери по време на пандемията над 3000 от тях са фалирали. Близо 100 000 служители да останали без работа, а 36 000 автобуса са спрени от движение

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на Toyota в глобален план нарастват с 2% през септември