Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Близо 52 хил. ученици са се върнали присъствено в училище след тестване

Общият брой на класовете в училище след тестове е 3508

Близо 52 хил. ученици са се върнали присъствено в училище след тестване

Снимка: БГНЕС

Общо 51 684 деца от първи до четвърти клас се върнаха  в училище след тестване за COVID-19 през първата седмица, в която се възстанови присъственото обучение в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са учениците в първите области, които получиха тестове на 6 и 7 ноември т.г. Техните родителите дадоха съгласие децата да бъдат върнати в училище след тестване.

На повечето места присъственото обучение беше възобновено още в сряда, 10 ноември. Другаде занятията започнаха в четвъртък, 11 ноември. Тогава в клас влязоха още 970 паралелки. С тях общият брой на класовете, които са в училище след тестване, стигна 3508. От тях 1577 паралелки са в столицата, сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието. 

От всички проверени ученици в сряда и четвъртък 11 са дали положителен резултат за COVID-19.

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 3946 учители и 2256 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при девет педагози. Общо три са положителните проби при непедагогическия персонал.

Още по темата

През тази седмица 4636 доброволци помагаха малките ученици да се тестват в клас. Всички те са със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември.

Огромната част от доброволците са родители – 4349. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

От 13-те области, които получиха тестове миналите събота и неделя, единствено в област Кърджали тестването на малките ученици ще започне следващата седмица. Поради по-ниската обща заболяемост училищата там са в ротация и по график тази седмица децата от началния етап учат присъствено. В област Кърджали изследването за тях започва на 15 или 16 ноември, в зависимост от ангажираността на училищата с изборния процес.

До момента Министерството на образованието и науката е получило и раздало в цялата страна общо 407 хил. теста за ученици. По вече приключилите две обществени поръчки на Министерството на здравеопазването се очакват още 1,46 млн. теста. Така ще бъде осигурено присъственото обучение на децата от I до IV клас за един месец.

Когато бъдат доставени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Николай Денков предлага пет неучебни дни между двата срока