IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-разпространените пречки пред кариерната промяна?

Ако и ти търсиш кариерна промяна, не пропускай да се регистрираш за Кариерен Кошер 2019

15:03 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промяната на кариерата в днешно време е почти неизбежна заради динамиката на епохата, в която живеем. Средата и изискванията към служителите се променят твърде бързо, а с тях настъпва и нуждата от промени в кариерата. Работната среда е като отворен път, по който не спираме да се движим, за да не изоставаме. По този път се налага да правим и отклонения, за да достигнем до целта, но често сами спускаме бариерите пред себе си. По този начин губим ориентир и поглед от целта.

Ако и ти търсиш кариерна промяна, не пропускай да се регистрираш за Кариерен Кошер 2019 - най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и/или образование в чужбина.

Ето и някои от най-често срещаните бариери, които пречат на кариерното ни развитие:

Страх от промяна

Една от основните спирачки за всяка промяна, била тя и кариерна, е страхът. Страхът от промяна, от неизвестното, от неуспеха и много други. Много хора изпитват страх от това да напуснат сегашното си работно място, защото не могат да се представят какво ги очаква. Или пък онова, което си представят - ги плаши. Но дори да не търсим кариерна промяна, не трябва да се поддаваме на страха. Напротив, необходимо е винаги да търсим кариерно развитие - по-добра позиция, по-добри условия и други. Хубаво е да се стремим новата позиция да е свързана с учене на нови неща - усвояване на знания и умения, които да ни обогатят както професионално, така и като личности. За тази цел можем да си поставим цели, които да следваме стъпка по стъпка, без да отдаваме твърде голямо значение на страха.

Липса на ясен план

Друга бариера, която спира нашето кариерно развитие, е липсата на ясен план. Много хора нямат точен план за кариерния си път и не знаят в каква област искат да се развиват и по какъв начин. Липсата на ясни мотиви и приоритети, които да стимулират кариерната промяна, също допринасят за “стоенето на едно място”. В такива случаи е хубаво да потърсим и обратна връзка от други хора, с които сме работили, за да разберем кои са силните ни страни. На базата на тях бихме могли да си начертаем ясен и конкретен план за действие в посока кариерна промяна. Друг вариант е да изберем областта, в която искаме да се развиваме, а оттам да “дълбаем”. В този случай не е необходим обезателно конкретен план, а решение за действие.

Твърде високи очаквания

Твърде високите очаквания към новия кариерен път често пъти се оказват пречка за промяна на професионалното поприще. Такива нереалистични, понякога, очаквания при търсене на работа включват твърде високо заплащане, по-висока позиция и други. В действителност обаче, когато променяме кариерния си път много често стартираме от “нулата”, като търсим преди всичко професионално развитие. Реалността обаче показва, че известно време, поне в началото, бихме били вероятно на по-ниска позиция от тази, на която сме работили до момента. За да избегнем тази психологическа пречка при търсенето на нова реализация, е хубаво да се запитаме дали сме достатъчно мотивирани да направим тази стъпка. Важно е да сме дълбоко мотивирани и убедени, че това е правилният път за нас, за да не изпадаме в ситуация на разочарование от действителността.

Липса на знания и умения

Може би най-очевидната пречка за намиране на ново професионално поприще е фактът, че смятаме, че нямаме нужните знания и умения за това. Логично е, че след като сме учили за конкретна професия, ще очакваме да я практикуваме през голяма част от живота си. В действителност обаче работната среда се променя изключително бързо. Едни професии отпадат, заменени от технологиите, а на тяхно място се появяват нови. За да сме в крак с времето трябва да сме адаптивни и гъвкави служители, да учим бързо нови неща, ако искаме да сме на “гребена на вълната”. Един от начините да постигнем това е да бъдем отворени към новото и да се стремим към него. Само така ще можем да си осигурим добър старт в новото поприще.

Ако и вие се стремите към нещо ново в кариерен план или търсите успешна кариера в България, заповядайте на 4-ти септември в Интер Експо Център София на Кариерен Кошер 2019. Там ще откриете още кариерно консултиране, кариерно ориентиране, както и нова мрежа от контакти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още