IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street прави опит да избегне мечия пазар*

Акциите на Citigroup и Paramount Global поскъпват съответно със 7% и 10,8 на сто, след като Berkshire Hathaway разкри участието си в двете компании

18:08 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват втората сесия за седмицата с ръстове в опит да избегнат мечия пазар при технологичните акции, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,82% до 32 487,72 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 1,13 на сто до 4053,14 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite отчита повишение от 164,14 пункта, или 1,41%, покачвайки се до равнище от 11 826,93 пункта.

Ръстовете бележат поредния опит на пазара да се възстанови след предходната седмица на разпродажби. S&P 500 е напът да прекъсне серията от шест поредни сесии на загуба – най-дългата подобна от 2011 г. насам. От началото на годината S&P 500 и Dow са изтрили от стойността си съответно 15,9 % и 11,3 на сто. 

„Данните ни отразяват импулса, който видяхме в петък, като бележат неговото продължение“, коментира Арт Хоган, старши пазарен стратег в National Securities.

Акциите на Citigroup и Paramount Global поскъпват съответно със 7% и 10,8 на сто, след като Berkshire Hathaway разкри участието си в двете компании.

Нараства и цената на книжата на някои компании от сектора на полупроводниците. Акциите на Advanced Micro Devices поскъпват с 5,7 на сто, докато тези на Nvidia и Qualcomm прибавят към стойността си съответно 4,1% и 4 на сто. Книжата на Micron Technology поскъпват с 3,5 на сто.

Акциите на туристическите компании поскъпват, след като United Airlines повиши прогнозата си за приходите за второто тримесечие заради стабилизиращото се потребителско търсене. Цената на акциите на United Airlines расте с 4%, на Delta се увеличава с 3%, а на American Airlines - с 3%.

Акциите на Home Depot поскъпват с повече от 3%, след като търговецът на дребно публикува по-добри от очакваните тримесечни финансови резултати. Компанията също така повиши перспективата си за цялата година.

щатски щатски

Междувременно акциите на Walmart поевтиняват с над 5%, след като компанията пропусна пазарните очаквания относно печалбата поради засилващия се инфлационен натиск.

Във фокуса на инвеститорите попадат и коментарите на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който ще говори за плановете на централната банка за справяне с инфлацията на конференция на Wall Street Journal в 21:00 ч. българско време.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа расте съответно до 2,957% и 3,152 на сто.

Доларовият индекс, който отчита силата на американските пари спрямо шест конкурентни валути, изтрива 0,77% от стойността си, смъквайки се до ниво от 103,38 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се увеличава с 0,53 на сто до 114,8 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,68% до 115 долара за барел.

Петролните цени растат, отразявайки ветото на Унгария върху предложението за налагане на вето на руския петрол от страна на Европейския съюз, както и увеличените запаси на петрол в САЩ.

При търговията с благородни метали цената на златото нараства с 0,9% до 1830,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още