IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 - още една година на бум за гъвкавите офиси в Европа

Подписаните договори до третото тримесечие на тази година са с 15% над равнището през същия период на 2018 г.

17:07 | 25.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Усвоените офис площи в Европа ще достигнат 9,2 млн. кв. м до края на 2019 г., което е спад с 4% спрямо обема към края на 2018 г. от 9,6 млн. кв. м, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието Europe-re.

Недостигът на качествен продукт и на налични площи в централните бизнес квартали на Стария континент ограничава избора на наемателите, а средното равнище на незаетите площи през последните 12 месеца е намаляло от 6,1% на 5,4%.

„В момент, когато европейската икономика се доближава до пълен капацитет, ръстът на работните места ще остане положителен, но по-скромен в сравнение с последните години. Най-силният растеж ще дойде от секторите, движени от знанието, включително професионалните услуги, науката и високите технологии“, казва Джеръми Бейтс, ръководител на отдел „Наемни пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в Savills.

“Наемният пазар остава устойчив, въпреки че европейските наематели ще бъдат по-внимателни в разходите си, тъй като производителността намалява и следователно ще се стремят да възприемат нови стратегии на работното място, за да стимулират производството и контрола върху разходите“, допълва той.

Недостигът на налични площи тласка търсенето на нови офиси към пазари в покрайнините, където опортюнистични инвеститори търсят благоприятни възможности за преустройство, повторно отдаване под наем и продажба. Той също така води до нарастващо търсене на гъвкави офиси в Европа.

„Комбинацията от добро търсене и ниско равнище на незаети площи ускори ръста на наемите през 2019 г. Цените на наемите на първокласни офиси в централните бизнес квартали са нараснали средно с 6,2% през последните 12 месеца спрямо повишение от 4% през предишните 12 месеца“, коментира Майк Барнс от отдела за европейски изследвания на Savills.

“Очаква се през 2020 г. наемите на първокласни офиси да се увеличат със средно 2% в изследваните градове, като най-голям ще е скокът в Стокхолм (6%), Амстердам (6%) и Люксембург (6%). Продължаваме да прогнозираме ръст на наемите в повечето германски градове макар и с по-бавен темп, отколкото през 2019 г. заради забавянето на германската икономика и очакванията за понижаване на търсенето и усвояването на площи. Повечето градове ще постигнат ръст от около 1% заради липсата на нов спекулативен продукт на пазара“, допълва Барнс.

2019 е още една година на бум за гъвкавите офиси в Европа. Операторите на подобни пространства са подписали договори за 687 хил. кв. м между първото и третото тримесечие на 2019 г. Това е с 15% над равнището през същия период на миналата година, сочат данните на Savills.

“Нови нишови оператори навлизат на пазара, като стесняват маржовете на оперативната печалба на по-установените играчи в момент, когато собствениците на имоти обмислят възможности да открият собствени пространства за съвместна работа, за да увеличат приходите си“, казва Джесика Алдерсън, анализатор в отдел „Глобални изследвания“ в Workthere, специализираното подразделение на Savills за гъвкави офиси.

„През 2018 г. усвоените гъвкави офис площи съставляваха 10,2% от общия обем на усвоени офис площи в Европа, а между първото и третото тримесечие на тази година равнището им достигна 12%“, допълва тя.

Данните на Workthere сочат, че средният брой на изискваните бюра в рамките на гъвкавите работни пространства е нараснал със 7% през първите девет месеца на годината до 12,5 бюра на фона на засилването на прехода от отделни служители на свободна практика, търсещи членство в пространство за съвместна работа, към отделни частни офиси за компании. Най-големите разлики в цените на бюрата в столицата и областните градове са регистрирани във Франция и Великобритания.

Във Франция месечната цена от 700 евро за бюро в Париж е почти два пъти по-голяма от тази в Лион, Марсилия и Ница. Във Великобритания месечната цена за бюро в Лондон от 819 евро е приблизително два пъти по-висока от тази в градове като Манчестър, Бирмингам, Лийдс и Рединг. Значителна разлика има и в Холандия, като средната цена на бюро в Амстердам е с между 54% и 67% по-висока спрямо тази в Хага, Айндховен, Ротердам и Утрехт. Германия, Ирландия и Испания са малко по-хомогенни в цените в големите градове, като разликите са между 20% и 30%.

„Гъвкавите офиси ще продължат да растат, тъй като възприемането на пространството като услуга става по-широкоразпространено на пазарите в Европа. Смятаме, че те да надхвърлят 13% от общото търсене на офиси през 2020 г., въпреки че също така очакваме повече собственици на имоти да създават собствено оперативно предлагане. Градовете, в които компании от технологичния сектор са основни наематели, ще постигнат най-силен ръст на търсенето на гъвкави офиси, тъй като стартъпите търсят отделни бюра. Разбира се, по-традиционните договори за наем ще работят по-ефективно за корпорациите, които планират решенията си в сферата на недвижимите имоти в по-дългосрочни рамки“, отбелязва Джеръми Байтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още