IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай растат стабилно през април

Средната цена на новите жилища в най-големите 70 града в страната са се повишили с 0,6%

17:12 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай са нараснали стабилно през април, след като властите в Пекин взеха мерки за стимулиране на икономиката на фона на ескалиращата търговска война със САЩ, въпреки че рисковете от балон може да накарат някои градове да затегнат политиките, съобщава Ройтерс.

Пекин многократно призоваваше местните власти да поемат повече отговорности в поддържането на прегряващия пазар под контрол. Но натрупаното търсене на жилища, улесненото кредитиране и разхлабването в някои градове на ограниченията за закупуване на имоти може да ускорят ръста на цените.

Средната цена на новите жилища в 70-те големи града в Китай са нараснали с 0,6% през април, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба, публикувани в четвъртък. Същото повишение беше отбелязано и през март.

Това е 48-ят пореден месец на повишаване на цените. Повечето от изследваните 70 града все още постигат месечен ръст на цените на нови жилища, като броят им е нараснал на 67 спрямо 65 през март. Това е сигнал за по-широко засилване на пазара.

На годишна основа цените на жилищата са се повишили с 10,7% през април, като ръстът се ускорява спрямо 10,6% през март.

Прегряване?

Новите средносрочни до дългосрочни жилищни заеми, предимно ипотечни, са възлезли на общо 416,5 млрд. юана (60,6 млрд. долара) през април, сочат данни на централната банка. Това е лек спад спрямо 460,5 млрд. юана през предходния месец, но все още равнището е високо.

Повишаването на цените до голяма степен е стимулирано от растежа в четирите водещи града в Китай – Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу. Те са отбелязали общ ръст от 0,6% спрямо предходния месец, като повишението се ускорява спрямо 0,2% през март, сочат данните на китайската статистика.

Вторичните градове, в които влизат по-големите главни градове в провинцията, също са отбелязали ръст. Цените на жилищата там са се повишили с 0,8% през април на месечна база спрямо ръста от 0,6% през предходния месец.

В по-малките градове цените са нараснали с 0,5% спрямо повишението от 0,7% през март, сочат статистическите данни. Малкият пристанищен град Цинхуандао в североизточната китайска провинция Хъбей е постигнал най-голямо повишение на цените през април с ръст от 1,8% на месечна база.

Преди това някои по-малки градове разхлабиха тихомълком ограниченията, за да стимулират нагласите и търсенето. Рейтинговата агенция Moody’s съобщи миналия месец, че регулаторните мерки вероятно няма да бъдат разхлабени още повече на фона на силното повишение на цените на жилищата в Китай, което се очаква да се забави до края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още