Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

ЕЦБ: Надцененият жилищен пазар в еврозоната може да се огъне при ръст на лихвите

Според централната банка жилищните пазари в еврозоната са надценени средно с около 15%, а в някои страни и с до 60%

ЕЦБ: Надцененият жилищен пазар в еврозоната може да се огъне при ръст на лихвите

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Надцененият жилищен пазар в еврозоната може да се огъне, ако лихвите по ипотечните кредити нараснат по-бързо от инфлацията, което ще създаде риск от стимулирани от дълга балони в някои страни, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

В Прегледа на финансовата стабилност централната банка съобщава, че цените на активите ще продължат да намаляват, ако перспективите за икономиката се влошат в резултат на войната в Украйна или ако инфлацията се окаже много по-висока от очакваното.

Цените на жилищата в еврозоната растат от години и се повишиха дори по време на коронавирусната пандемия, когато собствената ултраразхлабена политика на  ЕЦБ тласна лихвите по ипотечните кредити под нула, коригирано спрямо инфлацията.

Централната банка, която се очаква да повиши основната си лихва през юли за първи път от десет години, счита, че цените на жилищата в еврозоната сега са надценени със средно около 15%, а в някои страни и с 60% въз основа на отношението между цените и доходите.

Още по темата
Банката предупреди, че цените на жилищата може да намалеят с между 0,83% и 1,17% за всяко повишение с 10 процентни пункта на лихвите по ипотечните кредити след коригирането към инфлацията.

„Рязко повишаване на реалните лихви може да доведе до корекции на цените на жилищата в краткосрочен план, като настоящото ниско ниво на лихвите прави значителното преобръщане на цените на жилищата по-вероятно“, отбелязва ЕЦБ в публикувания си на всеки шест месеца Преглед на финансовата стабилност.

Банката предупреди за спирала между цените и заемите на жилищните пазари в някои страни. Словакия, Естония и Литва показват признаци на най-бърз ръст както на цените на жилищата, така и на ипотечното кредитиране. Най-голямото съотношение между дълг и БВП е отчетено в Нидерландия, Кипър и Гърция.

Но собствениците на жилища не са единствените потенциални жертви на по-високите лихви. ЕЦБ отбелязва, че задлъжнелите правителства и компании, както и домакинствата с по-ниски доходи също са уязвими.

ЕЦБ повтори призива си за въвеждане на ограничения като изискване банките да заделят повече капитал за експозицията си към имоти, но предупреди, че всеки ход трябва да бъде преценен на фона на пречките пред растежа от нашествието на Русия в Украйна, което направи горивото по-скъпо.

Банката съобщи, че конфликтът влошава финансовата стабилност и може да се стигне до ново намаляване на цените на активите.

„Допълнителни корекции на финансовите пазари може да бъдат предизвикани от ескалацията на войната, още по-слабия растеж на световната икономика или необходимостта паричната политика да бъде коригирана по-бързо от очакваното“, предупреди ЕЦБ.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Може ли линк към статията, че ми е интересно да проверя нещо.

Още от По света
Свободните офис площи в Европа не растат от третото тримесечие на 2021 г.