IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните активи на Амансио Ортега са достигнали близо 10 млрд. евро през 2018 г.

Повечето бизнес имоти на магната са консолидирани в компанията Pontegadea Inversiones

11:15 | 25.07.19 г. 1
<p>
	Амансио Ортега.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Амансио Ортега. Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатият човек в Европа Амансио Ортега и основател на компанията Inditex е притежавал търговски площи на стойност близо 10 млрд. евро (11 млрд. долара) в края на 2018 г. Това е ръст с 11,5% спрямо предходната година, съобщи инвестиционната му компания, цитирана от Ройтерс.

Ортега е използвал огромните дивиденти от Inditex, за да придобие сгради, вариращи от първокласни търговски имоти в Лондон и Ню Йорк до офис сгради в централната част на Мадрид, без да използва дълг.

Повечето притежавани от Ортега бизнес имоти са консолидирани в компанията Pontegadea Inversiones, която притежава дял от 50,01% от Inditex и е направила инвестиции в имоти за милиарди евро.

Годишните резултати на Pontegadea показват, че имотните й активи са възлизали на 9,767 млрд. евро в края на 2018 г.

По-рано тази година компанията финализира придобиването на две офис сгради в Сиатъл, които в момента са отдадени под наем на Amazon. Това беше най-голямата сделка в САЩ в историята на испанския фонд.

Pontegadea е инвестирала в имоти около 416 млн. евро през 2018 г. наред с придобиването на дял от 9,99% от испанската телекомуникационна компания Telxius за 378 млн. евро.

Извън дела от Inditex приходите на Pontegadea, свързани предимно с имоти, са нараснали с 5,2% на годишна основа през 2018 г. до 405 млн. евро.

Inditex обяви увеличение на дивидентите със 17% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kikaha2
преди 4 години
този изкупи Манастирските Ливади.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още