IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища се завръщат в английските градове без Лондон

Най-предпочитани на Острова са южните крайбрежни градове Саутхемптън и Портсмут

13:52 | 27.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Купувачите на жилища в Англия бързат да се завърнат, след като имотната индустрия беше освободена от блокадата, но малцина са тези, които искат да живеят в Лондон, пише Bloomberg.

Във вероятно краткотраен скок интересът към закупуването на жилища през последните две седмици е нараснал с 20% спрямо началото на март, сочи доклад на имотния портал Zoopla, публикуван в сряда. Търсенето на жилища в британската столица обаче все още е с 14% под средните нива преди пандемията през февруари.

Най-популярните места за бъдещи купувачи на жилища са южните крайбрежни градове Саутхемптън и Портсмут, където търсенето е с над 40% по-високо.

„Скокът в Лондон не е толкова изразен в сравнение с други градове и показва, че част от новото търсене е насочено извън града“, се казва в доклада на Zoopla. Това може да е „резултат от блокадата и желанието на хората да се установят в близки градове“, допълва порталът. имоти имоти

Милиони работещи хора в столицата са блокирани в импровизирани офиси в спални и всекидневни, така че някои може да се питат дали по-високите цени на жилищата в Лондон си струват, ако работата от вкъщи се превърне в норма.

Ръководителите на някои от най-големите финансови институции в света намекнаха, че традиционният модел на служители, които се събират в един централен офис, може да се превърне в отживелица.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стали казва, че централите, които са построени да събират хиляди служители, може да „останат в миналото“, а президентът на Standard Chartered Джос Виналс смята, че банката трябва да преосмисли дали е необходимо 100% от служителите й да са в офиса през цялото време.

Но изискванията както на работодателите, така и на купувачите на жилища ще зависят до голяма степен от задаващото се забавяне на икономиката.

„Трудно е да се сравни скокът спрямо прогнозите за силен ръст на безработицата и голямо забавяне на икономическия растеж“, отбелязва Zoopla в доклада си. „Очакваме въздействието на COVID върху икономиката да засегне пазарните нагласи скоро време“, допълва имотният портал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още