IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пето авеню вече не е привлекателно за Valentino

Италианският моден бранд поиска от съда незабавно да прекрати договора за наем на четириетажния му бутик

14:53 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Луксозният бутик за висша мода Valentino иска да се раздели с прочутото Пето авеню в Манхатън, предава Wall Street Journal.

Италианската модна марка поиска от съда незабавно да прекрати договора й за наем на четириетажния й бутик Valentino на Пето Авеню в Ню Йорк близо до кулата на Тръмп, сочи иск, заведен пред Върховния съд на щата Ню Йорк.

Магазинът се намира в много желан район на Пето авеню от Saks Fifth Avenue до East 49th Street и Сентръл парк. Тази зона е основна туристическа атракция и включва някои от най-високите наеми на търговски обекти в света.

Но ръстът на електронната търговия за луксозни продукти прави по-трудно за модните къщи и други търговци на дребно да оправдаят високите наеми, когато продажбите на локациите на Пето авеню намаляват за много луксозни модни марки.

Положението се влоши през последните месеци със затварянето на бизнеси от неосновна необходимост от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо с цел овладяване на разпространението на коронавирусната пандемия. Тя доведе до по-висока безработица и намаляване на разходите на потребителите. Ограниченията намалиха възможностите на Valentino да предлага подходящи услуги или да продава дрехите, обувките и аксесоарите си в магазина, се посочва в иска.

В него се отбелязва клауза в договора, която изисква Valentino да използва търговските си площи „в съответствие с репутацията за лукс, престиж и високо качество на Пето авеню“.

Според модната марка обаче локацията вече е неработеща като луксозна дестинация и положението едва ли ще се промени „дори след края на пандемията в Ню Йорк (ако настъпи такъв ден)”, се казва в иска, заведен от Лукас Ферара от компанията Newman Ferrara LLP.

„В настоящата социална и икономическа обстановка, изпълнена с ограничения заради COVID-19, мерки за социално дистанциране, липса на доверие от потребителите и преобладаващ страх от влизане в луксозни бутици от „неосновна необходимост“, бизнесът на Valentino в обекта пострада значително и се превръща в непрактичен, нецелесъобразен и неработещ“, се казва в съдебните документи, заведени от модната къща.

В иска се посочва, че миналия петък адвокат на собственика на обекта, Savitt Partners LLC, е изпратил писмо, с което не приема отказ от договора за наем и оспорва твърденията, че задълженията на Valentino по договора трябва да бъдат извинени.

Valentino подписа договора за наем през август 2013 г. за три етажа плюс приземния етаж. Наемите за приземните етажи в този район достигаха средно 27 хил. долара на кв. м през третото тримесечие на 2013 г., сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield. Договорът за наем на Valentino изтича през 2029 г.

Делото е поредното от серията спорове между собственици на имоти и наематели заради договорите за наем. В началото на юни Victoria’s Secret заведе сходен иск, с който се стреми да обезсили договора за наем на основния си магазин на Herald Square.

В началото на юни търговци на дребно като Valentino оградиха магазините си с шперплат, за да предотвратят възможността мародери да повредят обектите и техните наличности. Заради малкото случаи на безредици компанията премахна шперплата, който защитаваше фасадата й и отвори бутика си за поръчки на портмонета за 1195 долара и тениски за 495 долара, които се правят онлайн и се вземат на вратата на магазина.

Но в този район на Пето авеню имаше рехав поток от пешеходци по тротоарите в следобедните часове на последната работна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още