IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 1,5 години

Те са подкрепени от по-ниските лихви по ипотеките и от понижаването на цените

19:10 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са достигнали близо 1,5-годишен връх през март, подкрепени от по-ниските лихви по ипотечните кредити и цени на жилищата, съобщава Ройтерс.

По данни на министерството на търговията, оповестени във вторник, продажбите на нови жилища са нараснали с 4,5% до сезонно изгладен годишен темп от 692 хил. единици миналия месец. Това е най-високото им ниво от ноември 2017 г.

Това е трети пореден месец на ръст на продажбите на нови жилища. Темпът на продажбите през февруари беше ревизиран към понижение до 662 хил. единици спрямо обявените преди това 667 хил. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха продажбите на нови жилища, които съставляват около 11,7% от продажбите на жилищния пазар, да намалеят с 2,5% до годишен темп от 650 хил. единици през март.

Продажбите на нови жилища са стимулирани от разрешенията за строеж и обичайно са волатилни на месечна база. Те са нараснали с 3% на годишна основа. Средната цена на новите жилища е намаляла с 9,7% на годишна база до 302 700 долара през март, което е най-ниското ниво от февруари 2017 г.

Продажбите на нови жилища не са засегнати толкова остро от проблемите с наличностите, които преследват пазара на стари домове. Доклад от понеделник показа, че препордажбите на жилища са намалели през март заради продължаващия недостиг на домове на по-ниски цени.

Въпреки проблемите с предлагането на по-широкия пазар основите на жилищния пазар се подобряват. Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели с около 80 базисни пункта от ноември миналата година, сочат данни на ипотечната компания Freddie Mac. Това се случва след неотдавнашно решение на Федералния резерв да замрази повишаването на лихвите.

Освен това поскъпването на жилищата се забавя, а ръстът на заплатите се ускорява. Въпреки това недостигът на земя и работна ръка ограничават възможностите на строителните компании да се заемат с повече проекти за жилища на по-ниски цени. Инвестициите в жилищно строителство са се свили с 0,3% през 2018 г., което е най-големият спад от 2010 г.

Продажбите на нови жилища в южните щати, които съставляват мнозинството трансакции, са нараснали с 3,6% през март и са достигнали най-високото си ниво от юли 2007 г. Продажбите в Средния запад са се повишили със 17,6%, а тези в западните щати са отбелязали ръст от 6,7%. Но продажбите в североизточните щати са се свили с 22,2%.

Миналия месец на пазара е имало 344 хил. нови жилища, което е спад с 0,3% спрямо февруари. При запазване на темпа на продажби през март ще са необходими шест месеца за изчистване на запасите от жилища на пазара, което е спад спрямо 6,3 месеца през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още