IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значителни капитали са готови отново да бъдат инвестирани в хотели в Европа

Испания измести Германия от второто място на най-ликвидните хотелски пазари на Стария континент през първото тримесечие

20:30 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Към момента има значителен капитал, насочен към хотели в Европа, който търси точните възможности, а това до голяма степен задържа настоящите цени на първокласните пазари, сочат данни на консултантската компания Savills.

Тя очаква част от капитала да бъде вложен от второто полугодие на тази година нататък със сближаването на очакванията на купувачите и на продавачите. Зрелите пазари и ключови вторични градове вероятно ще подкрепят запазването на капитала, а оперативно възстановяването ще бъде тласкано от степента на гъвкавост при международните пътувания.

Като цяло инвестициите в хотели в Европа са достигнали 2,16 млрд. евро през първото тримесечие. Със 746,5 млн. евро Великобритания остава най-ликвидният европейски хотелски пазар с дял от 34,6% от обема от сделки, показват данните на Savills.

Зрелостта на хотелския сектор както във Великобритания, така и в Германия, в съчетание със силните данни за вътрешните пътувания са подкрепили настоящото търсене от инвеститорите, като обемите в Германия достигат 241,1 млн. евро през първото тримесечие. Макар че местните крайбрежни и вътрешни пазари продължават да доминират от гледна точка на брой сделки на всеки пазар, общите обеми на инвестициите са тласкани от първокласни активи в градските центрове.

С привлечени инвестиции от 400 млн. евро Испания изпреварва Германия и заема второ място сред най-ликвидните пазари през първото тримесечие с дял от 18,6% от обема от сделки. Според Savills това се дължи на очакванията на инвеститорите, че страната ще бъде ключова туристическа дестинация за натрупаното търсене на пътувания в чужбина.

„Акцентът върху първокласните активи се вижда от ключовите сделки през първото тримесечие“, казва Ричард Доус, директор на хотелските капиталови пазари в Savills. „Например Zetter Group, обхващаща три първокласни актива в Лондон, беше придобита от Orca Holdings през март, тъй като брандът се стреми да се разшири още повече на ключови европейски пазари като Париж, Мадрид и Амстердам“, допълва той.

„Доходността от първокласни хотели в Париж (3,5%), Амстердам, Берлин, Лондон и Мюнхен (по 3,75%) остава най-висока в съответствие със силните нива на търсене от инвеститорите, стимулирани от дългосрочни фундаменти.Второкласният сегмент вероятно ще изпита по-силен натиск върху доходността, тъй като се намира по-директно под въздействието на трудните условия на отделните пазари, ESG характеристиките на активите и финансовите предизвикателства“, коментира Доус.

Според Джош Арнолд, съдружник в отдел „Изследвания“ в Savills, „2021 година ще отбележи началото на възстановяването на много хотели, а перспективите в дългосрочен план остават обещаващи“.

„Разпространението на ваксините в Европа показва, че настоящите блокади са последните, а търсенето предстои да нарасне в най-скоро време. В момент, когато някои страни започват да смекчават ограниченията, можем да очакваме, че най-напред ще се възползва staycation пазарът, последват от възстановяването на международните дестинации за ваканционен туризъм на кратки разстояния“, допълва Арнолд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още