IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Тръмп може да създаде още противоречия с Конгреса

Очаква се демократите да възразят срещу дълбоките съкращения на разходите за вътрешни програми, а някои републиканци могат да изразят опасения относно дълговете и дефицитите

22:21 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Gettyimages</em></p>

Снимка: Gettyimages

Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за бюджет от 4,8 трилиона долара за фискалната 2021 година вероятно няма да бъде посрещнато топло от законодателите в понеделник заради предложенията му за намаляване на разходите за социални програми, предава Ройтерс.

Очаква се демократите да възразят срещу дълбоките съкращения на разходите за вътрешни програми, а някои републиканци могат да изразят опасения относно дълговете и дефицитите.

Бюджетът изисква намаляване с 21 процента на чуждестранна помощ до 44,1 милиарда долара, което е по-малко от 55,7-те милиарда долара, въведени през фискалната 2020 година. Администрацията предлага много силни ограничения на социалните разходи, например намаляването обезщетенията за инвалидност със 70 милиарда долара. С прогнозите за силен икономически растеж, бюджетът предвижда около 3,7 трилиона долара държавни постъпления през фискалната 2021 година.

Миналата година Тръмп подписа двугодишна бюджетна сделка с Конгреса, която увеличи федералните разходи за отбрана и няколко други вътрешни програми, но допринесе за  нарастващия държавен дълг.

Бюджетът на Тръмп до голяма степен е политически документ.

В него са разписани предимно  разходи за приоритетите на Тръмп включително 2 милиарда долара за финансиране на по-нататъшното строителство на гранична стена с Мексико.

Военните разходи ще нараснат с 0,3% до 740,5 милиарда долара.

Бюджетът прогнозира, че дефицитът ще намалее с 4,6 трилиона долара през следващите 10 години и предполага икономически ръст с годишен темп от около 3 процента за следващите години, заявиха служители. За да се постигне целта за намаляването на дефицита администрацията на Тръмп предлага намаляване на разходите с 4,4 трилиона долара за следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още