IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow продължава с пълна сила най-добрата си сесия от август

Енергийният сектор пък напредна с 4% по време на първата за седмицата сесия, след като цената на международния сорт Брент премина прага от 60 долара за барел

23:43 | 08.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват новата седмица с още ръстове, продължавайки ралито от последните търговски дни на фона на продължаващия оптимизъм за икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 230 пункта (0,8%) до 31 385,76 пункта – нов рекорд в най-дългата му печеливша серия от август насам. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 0,7% и също записа рекордно представяне. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък прибави 1% и достигна дневен рекорд.

Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 прибави 2,5% и за него понеделникът също беше рекорден, след като миналата седмица се увеличи с близо 8% - най-доброто му представяне от юни. От началото на годината бенчмаркът е напреднал с 15%.

Енергийният сектор пък напредна с 4% по време на първата за седмицата сесия, след като цената на международния сорт Брент премина прага от 60 долара за барел за първи път от година.

По време на американската търговия сортът поскъпна с 2,2% до 60,66 долара за барел. Фючърсите върху американския сорт WTI пък се разменяха с повишение в цената от 2,1% до 58,5 долара за барел.

В неделя новият финансов министър в САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да приеме плана на президента Джо Байдън за стимули в размер на 1,9 трлн. долара. Според нея, ако това стане, икономиката на страната може да се върне към пълната заетост до 2022 г.

Акциите на самолетните компании също поскъпнаха, след като документи показаха, че планът на демократите включва и помощ от 14 млрд. долара за изплащане на заплати в сектора. Акциите на American Airlines поскъпнаха с 3,4%, а тези на Delta и United с по над 5%.

В понеделник цената на биткойна също така достигна пореден рекорд от над 44 000 долара, след като стана ясно, че Tesla на Илон Мъск е купила от криптовалутата за 1,5 млрд. долара и скоро ще започне да приема плащания с нея.

Минути преди 23:30 ч. биткойнът поскъпва с над 15% за последните 24 часа до 44 392,02 долара.

В петък водещите американски индекси изпратиха най-добрата си седмица от ноември, след като пазарите се отърсиха от страховете си за спекулативна търговия на фона на сагата с акциите на GameStop. S&P 500 напредна с 4,2%, Dow с 3,6%, а Nasdaq Composite с 5,4%.

Джо Байдън постави задача пред администрацията си да достави най-малко 100 млн. дози от ваксини срещу коронавирус през първите 100 дни на управлението си, но предупреди, че стадният имунитет ще е много трудно постижим в САЩ преди края на лятото.

Предстои още една натоварена седмица за сезона на отчетите, като 78 компании от S&P 500 трябва да обявят резултатите си за тримесечието, включително Twitter, GM, Coca-Cola и Disney. От 286 компании в широкия индекс, които са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие, 83,6% са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на Refinitiv.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните облигации напредна до 1,177%, а тази по 30-годишните се понижи до 1,963%.

Доларовият индекс също се понижи до 90,97 пункта.

Златото от своя страна поскъпва осезаемо с над 1% до 1831,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Смело напред и нагоре. $$$$ Скоро ще има пак яка лапаница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още