IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осемнадесетте месеца, довели до срива на Lehman Brothers

Как протича хронологията на събитията, последвани от световната финансова криза, чиито последствия се усещат и до днес

12:58 | 04.09.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на 2007-а и бума на фалитите по ипотечните кредити до септември 2008 година - да се върнем към събитията, които доведоха до фалита на американската банка Lehman Brothers, символ на световната финансова криза, обобщава събитията АФП, цитирана от БТА.

Началото на 2007-а: ударът с „високорисковите ипотечни кредити“

През февруари редица банкови институции в САЩ, които са се специализирали във високорисковите ипотечни кредити ("subprime") обявяват фалит.

Тези заеми с променливи лихви, отпуснати почти слепешката на домакинства с крехки финанси, се обръщат срещу кредитодателите, когато броят им нараства лавинообразно. Милиони домакинства се оказват неспособни да плащат месечните си вноски, които се повишават, и по този начин разоряват кредиторите си, а в същото време стойността на техните жилища рязко се понижава.

Някои анализатори посочват по онова време, че има „риск“ за финансовите пазари, но повечето предпочитат да бъдат оптимисти и отбелязват, че този сектор има „минимално въздействие“ върху американската икономика.

Лятото на 2007-а: засегнати са големи банки и някои пазари

През юни инвестиционната банка Bear Stearns обявява фалит на два спекулативни фонда, които са направили големи инвестиции във финансови книжа, създадени и обвързани с високорисковите ипотечни кредити, които рязко са поевтинели. Това е първата голяма банкова институция, понесла на гърба си щетите от кризата.

През август, когато и други банки, като френската BNP Paribas, обявяват инвестициите си в тези рискови кредити, борсите по света излизат от релси.

Междубанковите пазари са засегнати (банките не са склонни да си отпускат заеми една на друга) и редица централни банки правят съвместни интервенции като инжектират милиарди в налични средства.

В края на 2007-а гаденя цари скованост на пазари, Lehman Brothers продължава да вдъхва доверие

Докато големите световни банки (UBS, Citigroup) продължават да понасят последиците от кризата, обезценявайки с милиарди долари активи, които са загубили напълно цената си, то Lehman Brothers публикува през декември 2007-а рекордни годишни резултати, отчитайки нетна печалба от 4,2 милиарда долара.

Нюйоркската инвестиционна банка не обявява никакво ново обезценяване на активи, нито пък провизии за неутрализиране на последиците от „високорисковите ипотечни кредити“, изразявайки задоволство от способността си „да действа отвъд пазарните цикли“, благодарение на диверсифицирането на бизнеса си.

Lehman Brothers обаче уволнява над 3000 служители в сектора на ипотечните креди между август 2007-а и януари 2008-а година.

Началото на 2008-а: паника на борда

На 22 януари 2008 г., изправена пред резкия спад на световните борси, централната банка на САЩ понижава водещата си лихва с три-четвърти пункта до 3,50% - извънредна мярка, последвана от ново понижение с половин пункт седмица по-късно.

През февруари банката Northern Rock, петата във Великобритания, която е изпаднала в критична ситуация, е национализирана от британското правителство.

На 16 март JP Morgan Chase изкупува Bear Stearns за жълти стотинки (15 пъти по-малко от пазарната й капитализация), за да не допусне лавинообразни фалити. Пазарът е на мнение, че Lehman, която е съкратила още 1400 работни места в началото на месеца, би могла да бъде следващата банка, която „ще падне“.

Лятото на 2008-а: Lehman Brothers потъва

На 2 юни рейтинговата агенция Standard and Poor's понижава оценката си за банковата група с една степен до „A“.

Седмица по-късно Lehman Brothers публикува преди определения срок тримесечна загуба от 2,8 милиарда долара. Това е първият отрицателен резултат от излизането на банката на борсата през 1994 година. Акциите й рязко поевтиняват.

Групата се опитва на всяка цена да си осигури налични пари като намери партньор, който да изкупи част от активите й.

На 10 септември южнокорейската банка KDB, която е проявила интерес, обявява, че повече няма да води преговори. Същия ден Lehman публикува катастрофални резултати.

Въпреки опита на финансовото министерство на САЩ да организира съживителна операция, Lehman Brothers обявява фалит на 15 септември, защото никой не е влял свежи пари. Американските власти се въздържат да й хвърлят спасителен пояс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ДОБРЕ СТЕ НАПИСАЛИ СТАТИЯТА, но би било полезно ако влезете детайлно в това което ТАЗИ криза оказа на България и в частност на БТК .През юни 2004 г. българското правителство продава 65 процента от капитала на БТК на Viva Ventures Holding, филиал на американския частен инвестиционен фонд Advent International, за 280 млн ?. През януари 2005 г. българската държава прави публично предлагане на остатъчния пакет от акции и 34.78% от капитала на дружеството (2 869 573 акции) на Българската фондова борса София.Ще ви помоля да опишете драмата с ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ, българската държава и разбира се една банка която бе умишлено фалирана, за да може онова което го мислеха едни царски министри и царски приятели на една яхта да се превърне в реалност. Всъшност "САВОЙСКАТА АФЕРА" за която всички забравиха се превърна от престъпни намерения в една ОБЕКТИВНА РЕАЛНОСТ. ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ - Милин Велчев , Спас Русев и стоящото зад шофьора на Стоян Марков задкулисие ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ЕДНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА В КОЯТО ЗАКОНА Е ВРАТА В ПОЛЕТО, а плащащият като по правило винаги се явява един и същ - БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Скоро ще има и статия 18-те месеца довели до срива на дойче бамката, защото най-вероятно това ще бъде новият Лемън. Когато това се случи очакайте еврото да копае исторически дъна срещу всички основни валути, а партията на меркел няма да дойде на власт в следващите минимум 20 години, а за провала на експеримента с евроинтеграцията ще четем само в учебниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Todor Sabev
преди 5 години
Докато големите световни банки (UBS, Citigroup) продължават да понасят последиците от кризата, обезценявайки с милиарди долари активи, които са загубили напълно цената си, то Lehman Brothers публикува през декември 2007-а рекордни годишни резултати, отчитайки нетна печалба от 4,2 милиарда долара.Za liubitelite na 4eteneto na ot4eti.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
крас
преди 5 години
В основата на КРИЗАТА стои сбърканата система която не се е променила и до днес. Появата на ТОКСИЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ, е в резултат от поведението на оценящите ипотечните облигации рейтингови агенции : Стандард енд Пурс , Мудис и Фич !!!!!Масовата поява на ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ , при високорискови ипотеки с рейтинг ААА е дуло на същите тези ПРЕСТЪПНИЦИ, които вместо да си заровят главите в пясъка и да изчезнат и сега ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ СТОЙНОСТТА НА РИСКА НА ПАЗАРА И ОБЛИГАЦИИТЕ.Е КАК НЯМА ДА ГО ПРАВЯТ КАТО НИКОЙ НЕ ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ТЯХ И НЕ ГИ ОСЪДИ. Да не говорим за безумията при които ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ застраховаха издадените от тях ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ и претендираха за плащания от ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ !!СПОМНЕТЕ СИ КАКВА ОЦЕНКА ДАДЕ МУДИС НА КТБ САМО МЕСЕЦ ПРЕДИ БАНКАТА ДА ФАЛИРА И АКТИВИТЕ И ДА СЕ ДЕКАПИТАЛИЗИРАТ БЛИЗО ПЕТ ПЪТИ!!МУДИС И СЕГА ДЕЙСТВА НА НАШИЯ ПАЗАР , а наложеното и наказание от 100 хиляди лева Е ПОДИГРАВКА НА ПЛАТИЛИЯТ БЕЗУМИЕТО ИМ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още