IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs разби прогнозите на анализаторите

Американската банка е подкрепена от ръст на приходите от търговия и по-високи такси от отписване на дълг и акции

17:37 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs разби очакванията на Wall Street за печалбата си за тримесечието във вторник, подкрепена от ръст на приходите от търговия и по-високи такси от отписване на дълг и акции, предава Ройтерс.

Приходите от търговия на кредитора са скочили с 30% спрямо миналата година, когато отчете спад от 2%, ударена от най-лошите си резултати от търговията с облигации от финансовата криза насам.

Волатилността удари глобалните пазари през февруари след продължително спокойствие през 2017 г., разтърсвайки акциите, облигациите, валутите и суровините. Тя остана висока до края на март, което е помогнало на Goldman да постигне ръстове както в търговията с акции, така и с облигации през първото тримесечие.

Приходите от търговията с фиксирана доходност на Goldman рязко контрастират с тези на по-големите конкуренти. Приходите от бизнеса са скочили с 23%, докато при JPMorgan те останаха без промяна, а при Citigroup спаднаха със 7%.

Книжата на Goldman поскъпнаха с 1% в предпазарната търговия.

Нетната печалба се е увеличила с 27% до 2,74 млрд. долара, или 6,95 долара на акция, разбивайки средната оценка на анализаторите за 5,58 долара на акция, посочва Thomson Reuters.

Общите приходи също са нараснали с 25% до 10,04 млрд. долара.

Приходите от инвестиции и кредитиране са скочили с цели 43%, а тези от инвестиционното банкиране – с 5,3%.

Известна като един от водещите консултанти на най-богатите хора и корпорации в света, Goldman Sachs се опитва да работи повече с обикновени клиенти, за да диверсифицира бизнеса си и да се насочи към по-стабилни финансови източници.

Възвръщаемостта от собствения капитал на банката е на ниво от 15,4%. Анализаторите обикновено предпочитат възвръщаемостта на банките да бъде поне 10%, за да могат да покриват разходите си за капитал.

Основният конкурент на Goldman – Morgan Stanley, ще представи резултатите си в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още