IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ утвърди Марк Еспър за министър на отбраната

Пентагонът остана без постоянен ръководител, след като Джим Матис подаде оставка през декември заради разногласия с президента Доналд Тръмп

21:48 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сенатът на САЩ утвърди днес Марк Еспър за министър на отбраната, предаде Ройтерс. По този начин бе сложен край на най-дългия период, през който Пентагонът е оставал без постоянен ръководител.

Сенатът одобри кандидатурата на бившия лобист на оръжейната компания "Рейтиън" с голямо мнозинство. Еспър е втората одобрена от Сената номинация за този пост на президента Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. 

55-годишният Еспър получи сериозна подкрепа и от републиканците, и от демократите, въпреки някои остри въпроси по време на изслушването му. Сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън зададе на Еспър въпроси за връзките му с "Рейтиън".

Уорън, която е участник в надпреварата в Демократическата партия за определяне на кандидат на демократите за президентските избори в САЩ догодина, бе единственият член на Комисията на Сената за въоръжените сили, който се противопостави на кандидатурата на Еспър.
"Рейтиън" е третият по големина производител на оръжия в САЩ.

Пентагонът остана без постоянен ръководител, след като Джим Матис подаде оставка през декември заради разногласия с президента Доналд Тръмп. Мнозина конгресмени и от двете партии подканиха Тръмп незабавно да намери човек за вакантната позиция, припомня Ройтерс. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл призова сенаторите да одобрят кандидатурата на Еспър за министър на отбраната при откриването на заседанието на Сената.

Марк Еспър е ветеран от армията, бил е помощник в Конгреса и служител в Пентагона по времето на президента Джордж Буш-младши.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още