IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ник Клег: Facebook не може да играе ролята на полиция в интернет

Според Ник Клег Facebook е подобрила мониторинга си относно фалшивите новини, но не може да се очаква, че ще бъде полицията на глобалната мрежа

13:03 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Facebook е направила грешки при контрола на използването на своите данни, подобрила е мониторинга си относно фалшивите новини, но не може да се очаква, че ще бъде полицията на глобалната мрежа, заявява от името на компанията Ник Клег в интервю за испанския вестник El Pais, съобщават от Bloomberg.

Вицепрезидентът на Facebook, който ръководи звеното й по глобална стратегия за комуникации и обществени политики, казва, че технологичната компания може да идентифицира определено съдържание и да предупреждава потребителите, че  е възможно то да е невярно. Но ролята на Facebook  не се изразява в това да предоставя алтернативи на хората, за да могат да получат по-обективна перспектива.

„Работим с организации, които наблюдават дали нещо е вярно или не, дали има преувеличения или неверни факти“, каза Клег пред El Pais. „Но не можем да бъдем полицаи в интернет, казвайки кое е приемливо или кое е абсолютно вярно. Свободата да казваш глупави неща е част от свободата на отвореното общество ", допълва той.

Facebook и други технологични гиганти са подложени на все по-голям контрол в Европа и САЩ, заради обема на личните данни, които са събрали от потребителите на своите услуги. Регулаторите и правителствата се съсредоточиха върху уязвимостта на социалните медии откъм манипулиране и използването им като платформи за разпространение на фалшиви новини, реч на омраза или подклаждане на насилие.

Клег уточнява, че Facebook е доставила повече, отколкото е било поискано от Европейската комисия по време на тазгодишните избори за Европейски съюз, като е работила с всеки от националните избирателни съвети.

Компанията попадна под прицел и заради плана си за пускане на криптовалутата Libra.

Според Клег схващанията, че това е валута във Facebook, са неточни, тъй като контролът ще бъде разпределен по равно между неговите членове учредители.

Някои от тях се колебаят по проекта, като PayPal Holdings Inc. в петък обяви решението си да се оттегли. Клег казва, че Facebook ще приеме всяко решение, взето от регулаторите относно приложимостта на Libra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още