IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle очаква застой в приходите си от продажби

Причината за нерадостната прогноза са по-малкото корпоративни поръчки

09:54 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американския производител на софтуер Oracle поевтиняха с 5% в извънборсовата търговия във вторник, след като компанията отчете фискалните си резултати за четвъртото тримесечие, които не отговориха на очакванията за приходите на анализаторите. Приходите са се свили с 6% на годишна база през тримесечието, което приключи на 31 май, до 10,44 млрд. долара, се казва в съобщение на концерна. Коригираната печалба на акция е възлязла на 1,20 долара.

Компанията заяви през март, че очаква приблизително непроменени приходи през тримесечието. Допитаните от Refinitiv анализатори очакваха коригирана печалба от 1,15 долара на акция при приходи за 10,65 милиарда долара. Сравняването на резултатите с оценките на анализаторите не е напълно коректно в случая, защото коронавирусът повлия на операциите на Oracle през тримесечието.

Най-голямата категория на Oracle, тази за облачните услуги и поддръжката на лицензи, е осигурила приходи  за 6,85 милиарда долара, увеличавайки се с 1% на годишна база и малко под консенсусната прогноза за 6,90 милиарда долара сред анкетирните от FactSet анализатори.

Приходите от облачни и локални лицензи са достигнали 1,96 милиарда долара, което е с 22% и по-малко от консенсуса на FactSet за 2,14 милиарда долара, предава Bloomberg.

„С напредването на тримесечието станахме свидетели на спад на сделките, особено в индустриите, които са най-повлияни от пандемията“, каза изпълнителният директор Сафра Кац пред анализатори в рамките на конферентен разговор във вторник. „След като страните започнаха да отварят отново своите икономики, много от тези дискусии вече са възобновени. Тъй като не става дума за загубени за сметка на конкурентите клиенти, ние вярваме, че по-голямата част от този бизнес в крайна сметка ще бъде осъществен, и въпреки че някои клиенти са отложили проекти, ние също така бързо изграждаме нови връзки с клиенти, които преместват натоварените си операции в облака“.

Пандемията накара някои компании да преразгледат облачните си операции, включително разглеждайки Oracle като алтернатива на облаците на Amazon и Microsoft, които имат по-голям пазарен дял от облака на Oracle, казва Катц. 
През тримесечието Oracle обяви нов хардуер за продажба на търговци на дребно и обяви, че е спечелила за облачния си бизнес компаниите за видеокомуникации Zoom и 8x8.

„8x8 бяха много изненадани от степента на повишаване на производителността си, когато напуснаха AWS, преместиха част от системата си от AWS и в OCI (облачната инфраструктура на Oracle)“, казва Лари Елисън, съосновател на Oracle и председател на борда и главен технологичен директор. „Те бяха толкова изненадани от постигнатите резултати, както и от спестените разходи, че решиха да преместят всички свои услуги от AWS в Oracle“, посочва той.

Кац прогнозира коригирана печалба от акция в диапазона от 84 цента до 88 цента за фискалното първо тримесечие. За приходите се прогнозира диапазон от спад от 1% до ръст от 1%. Анкетираните от Refinitiv анализатори очакват коригирана печалба на акция от 85 цента и приходи за 9,09 милиарда долара, което предполага спад от 1,4% на годишна база.

Кац отказа да предостави насоки за финансовата 2021 година, но заяви, че смята, че тази година растежът на приходите ще се ускори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още