Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Американски компании преговарят с Абу Дабу за дял в доходоносен газопровод

Проектът може да бъде оценен на 15 млрд. долара, като за момента е има един останал кандидат за придобиване на 49-процетен дял от него

Американски компании преговарят с Абу Дабу за дял в доходоносен газопровод

Снимка: Bloomberg

Американските компании Global Infrastructure Partners (GIP) и Brookfield Asset Management Inc. са участници в преговори за съвместно подаване на оферти за дял в газопровода на държавната компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) , който може да бъде оценен на около 15 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Италианският инфраструктурен оператор Snam SpA, канадската организация Ontario Teachers Pension Plan, суверенният фонд на Сингапур GIC Pte и корейска фирма обсъждат възможността да се присъединят към един и същ консорциум, който цели да придобие 49-процентен дял в активите, споделят източници, запознати с темата. 

Още по темата

Групата е единственият останал кандидат, след като други представители на бизнеса, включително австралийският фондов мениджър IFM Investors Pty, отпаднаха. Окончателната сделка ще зависи от това дали консорциумът може да осигури финансиране, което в момента изглежда по-трудно постижимо заради затягането на кредитните пазари и спада на цената на петрола, добавят източниците.

Понастоящем потенциалните инвеститори провеждат надлежна проверка на активите. Не са постигнати окончателни споразумения и съставът на тръжната група може да се промени, подчертават източниците.

Представители на ADNOC, IFM, Ontario Teachers и Snam отказват за момента коментар.

Енергийни активи

ОАЕ са сред производителите на петрол от Персийския залив, които използват енергийните си активи, за да привлекат свеж капитал в региона. В Саудитска Арабия държавната Aramco, най-големият производител на петрол в света, планира продажбата на дял в своята тръбопроводна мрежа, за да набере пари на фона на спада при петролните цени – важен източник на приходи за Кралството, споделят още източниците.

ADNOC вече е събрала средства чрез отдаване под наем на петролопроводите си и продажбата на дялове в своя бизнес с бензиностанции. Няколко инвеститори са подали първоначални оферти за газопровода, съобщи Bloomberg News през март.

Американските корпорации KKR & Co. и BlackRock Inc. миналата година се съгласиха да инвестират 4 млрд. долара в петролопроводната мрежа на ADNOC, осигурявайки си две десетилетия гарантирана възвръщаемост. GIC също купи дял в бизнеса по-късно. ADNOC продаде и дял в своя сондажен бизнес за 11 млрд. долара на базираната в Хюстън, Тексас, Baker Hughes Co.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Най-горещият сегмент на пазара на изкопаеми горива започва да се охлажда