IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна преди новия кръг преговори между ОПЕК*

Безизходицата доведе до рядък дипломатически спор между Саудитска Арабия и ОАЕ, оставяйки пазара в неведение колко петрол ще получи следващия месец

10:00 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола остава стабилна, като сортът Брент се задържа над 76 долара за барел след преди поредния кръг от много важни дискусии на ОПЕК+, с които Алиансът ще се опита да намери изход от задънената улица, в която попадна планът за увеличаване на производството, съобщава Bloomberg.

Преговорите трябва да бъдат възобновени по-късно в понеделник след неуспеха в края на миналата седмица, след като Обединените арабски емирства поискаха по-добри условия.

Безизходицата доведе до рядък дипломатически спор между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), оставяйки пазара в неведение колко петрол ще получи следващия месец. 

"Цялата група е срещу една държава, което за мен е тъжно, но това е реалността", каза саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман в интервю за Bloomberg в неделя вечерта.

Повечето членове на ОПЕК+ подкрепиха предложение за увеличаване на добива с 400 хиляди барела на ден всеки месец от август и отлагане на изтичането на по-широката сделка за предлагането до края на 2022 г.

Но ОАЕ искат промяна на основата, която използват за пресмятане на квотата си, която според страната е несправедлива. Тя няма да подкрепи предложеното удължаване, ако останалите не се съгласят да променят основата ѝ – ход, който ще позволи на ОАЕ да добива допълнителни 700 хил. барела дневно.

На този фон фючърсите върху сорта Брент повишават леко цената си с 0,11% до 76,25 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,13% до 75,26 долара за барел.*

петрол петрол

„Пазарът е разбираемо нервен, тъй като единството между ОПЕК изглежда отслабва“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в Australia and New Zealand Banking Group в Сидни.

Петролът от сорт Брент поскъпна с над 8% миналия месец на фона на мощно рали през първото полугодие, подпомогнато от стабилното възстановяване на търсенето в ключови икономики, включително САЩ, Европа и Китай. Този напредък беше подкрепен и от ОПЕК +, която поддържаше доставките. Сега повишените цени на енергията предизвикват загриженост за инфлацията, а Белият дом вече изрази загриженост от повишаването на цените на бензина.

Тъй като глобалното ежедневно търсене на петрол трябва да се увеличи с 3 милиона барела през периода между май-юни до декември, предложеното увеличение от ОПЕК + вероятно ще задържи дефицита на пазара, посочиха от Morgan Stanley. Това ще подкрепи цените на Брент в рамките на прогнозния диапазон на банката от 75 до 80 долара за барел през втората половина на тази година.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още