IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият суверенен фонд се разделя с „изкопаеми“ активи за 3 млрд. долара

Норвежкият фонд притежава около 1,5% от листнатите акции на петролни компании в световен мащаб

15:58 | 13.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Норвежкият суверенен фонд в размер на 1 трилион долара засилва мерките за опазване на климата, като прави по-дълбоки съкращения в експозициите си към изкопаеми горива.

Този ход бе очакван с нетърпение от екологичните активисти, след като Норвегия затегна ограниченията на фонда за инвестиции във въглища за отопление през миналата година.  Критиците определяха тази възможност за инвестиции като вратичка за продължаване на финансирането на замърсителите, припомня Bloomberg.

Glencore Plc, Anglo American Plc, RWE AG и канадският производител на петрол Suncor Energy Inc. са сред засегнатите от изтеглянето компании, което възлиза на около 3,3 млрд. долара, изчислява Bloomberg на базата на отчетените притежания на фонда към края на миналата година.

Норвежкият фонд, който притежава около 1,5% от листнатите акции на петролни компании в световен мащаб, е изграден въз основа на приходите на страната от производството на нефт и газ. Ръководството му обаче се стреми фондът да поеме водеща роля в т.нар. устойчиви инвестиции, свързани с правата на човека и околната среда.

Централната банка, която управлява фонда, иска да разпродаде всички акции на енергийни компании, които притежава, за да намали рисковете за Норвегия от нестабилността в цените на петрола. По-рано правителството въведе правила, които изключват инвестициите в компаниите, получаващи над 30% от своите приходи от въглища.

Последните разпоредби обхващат Sasol Ltd. и AGL Energy Ltd., се казва в изявление на уебсайта си инвестиционното звено на Норвежката централна банка. Освен това институцията постави под наблюдение BHP Group, Vistra Energy Corp., Enel SpA и Uniper SE.

Изпълнителният съвет на централната банка също е решил да изключи бразилския гигант за добив на желязна руда Vale SA в съответствие с правилата си за екологични щети, както и държавната компания за електроснабдяване Eletrobras SA относно риска от нарушаване на правата на човека. Изключена беше и египетската компания ElSewedy Electric Co.

Други засегнати производители на петрол бяха Canadian Natural Resources Ltd., Cenovus Energy Inc. и Imperial Oil Ltd.

Суверенният фонд на Норвегия съобщи за трудности при продажбата на акциите на някои от изключените компании. Според институцията „продаването на акциите по разумен начин“ на някои от компаниите ще отнеме много време заради ситуацията на пазара, както и ликвидността на отделните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Продават докато могат да им вземат добри пари, после пак ще си ги напазаруват. Почнаха да се появяват "добри" вести за втора и трета вълна от корони, така че ще вземат един кеш сега и след година-две може да успеят да си ги купят двойно, ако не и тройно, по-евтино. Доста от тези компании орязаха дивидентите значително, така че продажбата им е сравнително оправдана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Много обичам такива статии, в които в заглавието е изведено - "Крадецът вика, дръжте крадеца". Защото не трябва да забравяме, ча този фонд се захранва от приходи от нефтената и газовата индустрия в Норвегия и е над три пъти по-голям от годишния брутен вътрешен продукт на Норвегия. Сега, когато цените на изкопаемите горива се срутиха, фонда почна да продава част от акциите си в онези компании, които са застрашени от фалит. От предпоследното изречение на материала обаче става ясно, че тук-там, леко са позакъснели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
"Ръководството му обаче се стреми фондът да поеме водеща роля в т.нар. устойчиви инвестиции, свързани с правата на човека..." Това означава ли, че норвежките *** ще спрат да отвличат деца от родителите им - заради което мръcната държава норвегия бе осъдена вече многократно от Европейския съд?Гнъсни двуличници, кой го интересува, че си разпродавате акциите - включително такива на компании, които са структуроопределящи в световен мащаб... и то както излиза ги разпродавате сега, на смешни цени? Трошете си главите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още