IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври се оказа рядко добър месец едновременно за златото и петрола

Инвеститорите търсят активи убежища

16:22 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обикновено инвеститорите, които искат да видят как ще се представя златото, поглеждат към долара. Когато зелената валута поскъпне, цената на ценния метал почти винаги спада. Малко активи имат по-силна обратна връзка с индекса Bloomberg Dollar Spot Index, като в същото време златото е предпочитано за хеджиране спрямо световната резервна валута, пише в свой анализ Bloomberg.

За първи път от 20 месеца насам цените на двата актива отчетоха ръстове през октомври.

Представяне на златото и долара през октомври

За първи път от февруари 2017 г. стойностите на двата актива се движат в една посока. Промяната в голяма степен се дължи на на рязкото поевтиняване на акциите на развиващите се пазари, особено в Китай, което накара инвеститорите да търсят активи убежища. В същото време силната американска икономика работи в полза на долара.

„Можем да продължим да виждаме засилване на настоящата тенденция, тъй като опасенията около ускоряващата се инфлация и изхода от междинните избори в САЩ биха могли да подкрепят поскъпването на златото“, заяви Майкъл Маккартни, главен пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в CMC Markets. Според него поскъпващ долар и повишаваща се цена на златото ще виждаме поне до следващия вторник вечер, а по-дългосрочно прогнозиране е трудно.

Индексът Bloomberg Dollar Spot е нараснал с 2,3% през октомври до най-високата си стойност от 17 месеца насам, докато златото е поскъпнало с 2% - най-много от януари тази година.

Нежелание за поемане на риск

„Повишаващата се цена на златото се дължи най-вече на случилото се през последния месец на фондовите борси, което ние виждаме повече като корекция, отколкото като просто проблеми на мечия пазар“, коментира Хари Чилингуриян, директор Търговия на стоковите пазари в BNP Paribas.

И докато банката повиши прогнозите си златото за 2018 г. до средна цена от 1260 долара за тройунция, то все още се вижда, че очакванията са догодина цената му да е по-ниска – 1145 долара за тройунция.

„Завръща се нежеланието за поемане на риск заради спадовете на развиващите пазари, както и на азиатските“, посочи Марк Обърн, изпълнителен директор на базираната в Дъблин брокерска компания Goldcore. Той допълни, че фонд мениджърите в момента ребалансират портфейлите си, пренасочвайки средства към златото и пари в брой и именно затова поскъпва и доларът.

Обратната корелация на 120-дневна база е започнала да се свива от юни, като тенденцията се е ускорила през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още