IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът напредва с над 1% след вчерашните загуби*

HSBC намали средната си прогноза за цената на суровия петрол за 2019 г. с 16 долара до 64 долара за барел

10:19 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с по над 1% във вторник на фона на намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно с Русия и рисковете за световната икономика, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през февруари поскъпват с 1,27% до 51,15 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 1,12% до 59,65 долара за барел.

„Ефектът от ограничаването на доставките от страна на ОПЕК, иранските санкции и по-слабото месечно нарастване на производството в САЩ би трябвало да помогнат за поддържането на цените на петрола на сегашните нива“, смятат от американската банка J.P. Morgan.

ОПЕК заедно с Русия се договориха в края на 2018 г. да намалят предлагането, за да овладеят глобалното пренасищане на пазара.

Преди това през ноември САЩ отново наложиха санкции срещу иранския износ на петрол. Въпреки че Вашингтон освободи от санкции най-големите клиенти на Иран, най-вече от Азия, износът от близкоизточната страна от тогава се срина.

„Иранският износ вече се е понижил рязко и вероятно ще остане на ниво от около 1,3 млн. барела на ден през 2019 г., което е с около 1,3 млн. барела на ден под средното ниво за първата половина на миналата година“, посочиха от HSBC в годишните си прогнози за петрола.

Макар че ОПЕК и Русия намалиха доставките си, а Иран е засегнат от санкции, производството на суров петрол достигна рекордните 11,7 млн. барела в края на миналата година. Нарастването на продукцията все повече позволява на производителите в САЩ да изнасят суров петрол, включително до най-големия вносител Китай.

Над петролните и финансовите пазари обаче тегне сянката на свиващата се световна икономика.

Поскъпването на петрола във вторник се случва, след като в понеделник фючърсите върху черното злато поевтиняха с по над 2%, потиснати от слабите китайски данни за търговията, които са сигнал за глобално забавяне на икономиката.

„Перспективите за световната икономика продължават да бъдат много несигурни“, посочват от HSBC. От банката заявиха още, че са намалили средната си прогноза за цената на суровия петрол за 2019 г. с 16 долара до 64 долара за барел, посочвайки като причина за това нарастващото производство в САЩ и „все по-несигурния фон на търсенето“.

Междувременно златото поевтинява с 0,07% до 1290,40 долара за тройунция. Цената на среброто се понижи с 0,10%, докато медта и платината поскъпнаха съответно с 0,40% и 0,36%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, остана стабилен на ниво от 95,60 пункта. Доларът поскъпна с 0,46% спрямо йената до 108,66 йени. Австралийският долар се търгува по-високо с 0,38% до 0,7224 долара.

* Информацията е актуална към 9:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още