IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след смекчаване на позицията на САЩ към иранските санкции*

Запасите от суров петрол в САЩ се свиха повече от очакваното през миналата седмица с 6,8 млн. барела

10:27 | 11.07.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола тръгна надолу в сряда по време на азиатската сесия, след като САЩ заявиха, че обмислят някои от исканията за освобождаване от санкциите, насочени към износа на петрола, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през август поевтинява с 0,65% до 73,63 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,90% до 78,15 долара за барел.

И двата най-търгувани вида петрол поскъпнаха в предходната сесия, след като данните от индустрията показаха, че запасите са намалели повече от очакваното през миналата седмица в САЩ.

„Вашингтон ще разгледа исканията на някои страни да бъдат освободени от санкциите, които ще влязат в сила през ноември“, каза във вторник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

По-рано от САЩ заявиха, че целият износ на петрол от Иран трябва да спре от 4 ноември, като в противен случай това ще се смята за нарушаване на санкциите без изключения.

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение за Иран през май. To беше подписано през 2015 г. от САЩ и други големи държави. С него те се съгласиха да отменят някои икономически санкции в замяна на съгласието на Иран да ограничи ядрената си програма.

След пристигането си в Брюксел вчера за среща на върха на НАТО Помпейо подчерта необходимостта от натиск върху Иран в координация със съюзниците. Освен това той планира да внесе успокоение и по отношение на алтернативните варианти за доставки на петрол.

Усилията на Организацията на страните износителки на петрол и другите производители доведоха до по-затегнат пазар след продължителен период на пренасищане на пазара.

Цените се повишиха на фона на предстоящите санкции срещу Иран и прекъсванията на доставките в Канада и Либия и предизвикаха опасения за недостиг в резултат на нарастващото търсене.

Запасите от суров петрол в САЩ се свиха повече от очакваното през миналата седмица - с 6,8 млн. барела по данни на Американския петролен институт. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че запасите в САЩ ще отчетат спад с 4,5 млн. барела.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,18% до 1253,20 долара за тройунция. Цената на медта се понижава с 3,45%, докато какаото поскъпва с над 2%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари, спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,04% до 94,19 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 110,96 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,67% до 0,7409 долара.

*Информацията е актуална към 9:21 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Майки, аз на теб се надявах да изтреляш петролеца над 100, а то санкции, ама не съвсем. Същото като с Русия. Уж санкции, ама само срещу директната търговия с Крим. Иначе през Русия може и самолетоносач да закарате на полуострова, стига да има кой да плати :)Вашингтон ще разгледа исканията на някои страни да бъдат освободени от санкциите, които ще влязат в сила през ноември, каза във вторник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още