IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"А1 България" придобива системния оператор "Стемо"

Мобилният оператор ще финансира сделката чрез наличния си капитал, а стойността ѝ няма да бъде публично оповестявана

12:21 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: А1 България</p>

Снимка: А1 България

Най-големият български мобилен оператор по приходи "A1 България", част от А1 Group, ще придобие 100% от капитала на една от най-големите български IT компании - "Стемо".

В прессъобщението на оператора се пояснява, че сделката е част от дългосрочната му стратегия да се развива като един от пазарните лидери в сферата на ICT бизнес услугите. Колаборацията в областта на системната интеграция на ИТ инфраструктура, мрежова свързаност, киберсигурността, разработка и внедряване на софтуер ще доведе до съществени синергии, възможности за растеж и ползи за потребителите на IT услуги.

Според източник на Investor сделката е обмисляна сериозно от средата на миналата година, а преговорите са навлезли в сериозен етап в края на миналата и началото на тази година. Така или иначе сделката не е изненада за наблюдателите на пазара, защото за нея се говореше от месеци, а главният изпълнителен директор на оператора Александър Димитров намекна преди време, че "А1 България" ще се стреми да стане лидер на ICT пазара.

A1 България ще финансира сделката чрез наличния си капитал, а стойността ѝ няма да бъде публично оповестявана според договорката между участниците в нея. Придобиването подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи.

Това е първата голяма сделка на А1, след като през 2015 г. операторът купи Blizoo, а пет години по-рано - "Мегалан" и "Спектър".

„Придобиването на "Стемо" ще допринесе за разширяване на присъствието ни на пазара на бизнес IT решения. Присъединяването на компанията към семейството на А1 ще подпомогне общата ни цел да решаваме по-бързо и още по-качествено предизвикателствата пред бизнеса и публичните организации с помощта на технологиите. Сделката е естествена стъпка в развитието на нашата ИТ експертиза и ще ни позволи да предлагаме все по-комплексни технологични решения на компании от всякакъв мащаб. Вярвам, че опитът ни в Software as a Service, Infrastructure as a Service и киберсигурност, в съчетание с дългогодишната експертиза на "Стемо", ще доведе до развитие на целия пазар на високотехнологични решения в страната“, коментира сделката Александър Димитров. 

"Стемо" е фирма с 31-годишна история. Винаги сме били водеща IT компания в страната. Гордеем се с уменията и професионализма на хората, с които работим заедно толкова дълго. Присъединяването ни към групата на А1 ще позволи да използваме по-пълноценно нашите възможности и да предлагаме IT услуги на повече международни клиенти. Сигурен съм, че това е ново предизвикателство и възможност за целия екип на "Стемо". Синергията между "Стемо" и А1 ще доведе до повишаване на нивото на технологично развитие в страната“, коментира Георги Тихов, управител на "Стемо".

"Стемо" ООД е частна българска компания, основана през 1991 г. от четирима компютърни специалисти. Фирмата започва своята дейност с доставки на компютърна техника и производство на софтуер. Днес фирмата разполага със собствени търговски офиси, софтуерна къща, центрове за поддръжка и складови бази. Филиалите на фирмата се намират в най-големите градове на страната - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Козлодуй, Габрово.  

За придобиваната компания към края на 2020 г. работят 265 служители, приходите възлизат на 61,7 млн. лева при печалба от 2,04 млн. лева (чиста печалба 1,8 млн. лева). Компанията успява да увеличи леко коефициента на рентабилност на приходите от продажби от 0,020 на 0,029 пункта. Досегашните собственици на компанията са Христо Ковачев, Стефан Моров, Иван Божинов и Георги Тихов. Досегашните управители са всички собственици с изключение на Божинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още