Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Telefonica остава предпазлива за годината

Компанията намалява и дивидента си - за първи път от 2016 година

Telefonica остава предпазлива за годината

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Коронакризисната 2020 г. генерира сериозен спад в отчета на испанската телекомуникационна група Telefónica - с последици за текущата година. Ето защо компанията очаква само да „стабилизира“ приходите и оперативната печалба за 2021 г., както Telefónica обяви в четвъртък в Мадрид.

Още по темата

Очакванията са значително по-предпазливи от прогнозата на дъщерното дружество Telefonica Deutschland, което представи резултатите си за изминалата финансова година предния ден, предава DPA.

Дивидентът също не изглежда розов: Telefonica възнамерява да намали дивидента си за текущата година с една четвърт до 0,30 евро - първото намаление от 2016 г. Ходът има за цел да помогне за намаляване на огромния дълг на компанията и да набере пари, нужни за разширяване на инфраструктурата.

През 2020 г. нещата се развиха по-малко гладко за испанската група, тъй като пандемията и неблагоприятните валутни курсове, особено в Латинска Америка, оказаха влияние върху бизнеса. В сравнение с предходната година приходите са намалели с 11 процента до 43 млрд. евро, а оперативната печалба, коригирана спрямо  еднократни ефекти, е спаднала също с 11% до 13,5 милиарда евро. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Румъния забрани достъпа на Huawei до 5G мрежите си