IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon влезе и излезе от клуба „1 трлн. долара“

Компанията навлиза в нова ера на рентабилност и ще започне да генерира значителни обеми пари, твърдят анализатори

10:03 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL</em></p>

Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Акциите на американския онлайн търговец Amazon.com Inc. поскъпнаха със 7,4% в петък, което отразява трансформацията на компанията от показваща известна незаинтересованост към печалбата фирма в гигант, който генерира изобилен кеш. След това обаче акцията остана на 8 цента от пазарната оценка за трилион долара.

Базираната в Сиатъл компания прекара голяма част от петъка над този крайъгълен камък, но затвори с обща стойност от 999,96 милиарда долара, след като отрицателните настроения предизвикаха разпродажби в края на деня. Все пак за Amazon е налице голям ентусиазъм сред инвеститорите, което предполага, че компанията е готова да прекрачи този праг и да остане там заедно с други гигантски технологични компании.

Apple Inc. и Microsoft Corp. имат пазарни стойности от над 1 трилион долара. Alphabet Inc. също беше в елитния клуб в началото на деня в петък, но падна под границата, след като акциите ѝ се обезцениха с 1,5%.

Книжата на Amazon поскъпваха дори в един предизвикателен за Wall Street ден, след като представи резултати, според които е надминала конкурентите в търговията на дребно в решаващия празничен период, регистрирала е вълна от нови клиенти към своята платена услуга Prime и надхвърли с лекота прогнозите за приходи и печалба. Компанията издържа на нарастващите разходи за доставка със стабилност на печалбата в облачните компютри и рекламния бизнес.

Инвеститорите приеха новината като знак за продължаваща доминация на пазара, като добавиха около 70 милиарда долара към пазарната стойност на Amazon. Компанията отчете годишна печалба от 11,59 милиарда долара, което е с 15% повече от тази през 2018 г. За сравнение, близо 26-годишната компания е отчела печалба за над 1 млрд. долара само веднъж преди 2016 година.

Amazon навлиза в нова ера на рентабилност и ще започне да генерира значителни обеми пари, твърди R5 Capital. Компанията завърши четвъртото тримесечие с около 55 млрд. долара в брой и търгуеми ценни книжа.

Amazon издуха „очакванията на Wall Street“, казва пред WSJ Рийд Грийнбърг, анализатор в консултантската фирма Kantar, който отбелязва, че печалбата на компанията расте по-бързо от рекламния бизнес, където тя заема пазарен дял за сметка на Google на Alphabet и Facebook Inc.

Акциите на Amazon затвориха в петък на по-високо ниво – 2008,72 долара. Компанията беше отворила сесията при стойност 2051,47 долара, но загуби инерция през деня. Тя трябва да затвори на равнище от 2008,80 долара, за да премине прага от 1 трилион долара.

Това бележи вторият път, когато Amazon пропусна да завърши търговска сесия над този крайъгълен камък, след като го пресича през целия ден. Стойността на компанията за кратко достигна 1 трилион долара при вътрешнодневната търговия през 2018 г., но никога досега не е затваряла над това ниво.

Пътят на Amazon към капитализация от 1 трлн. долара започна преди повече от две десетилетия, когато главният изпълнителен директор Джеф Безос напусна позицията си в нюйоркската инвестиционна компания D.E. Shaw, за да започне да продава книги в интернет. В първоначалното си писмо до акционерите през 1997 г. той поставя началото на поредица години на загуби, като обяви безразличието на компанията към „краткосрочните реакции на Wall Street“.

Напоследък тези реакции рязко се движат в полза на Amazon. След търгуване на нива под 40 долара за акция през 2008 г. книжата на Amazon през последните години непрекъснато поскъпват, отчасти защото облачните изчисления и рекламата са се превърнали в надеждни източници за генериране на печалба, дори когато компанията продължава да инвестира агресивно в разширяването на електронната търговия.

Скокът на цената на акциите увеличи личното богатство на Безос в петък с повече от 10 млрд. долара, сочат данните на FactSet. Това е почти равно на комбинираната пазарна стойност на редица търговци на дребно, включително Macy's Inc., Kohl's Corp. и J.C. Penney Co., които отчитат по-лоши от очакваните резултати през празничния период.

Продажбите на Amazon от октомври до декември нараснаха приблизително с 21% до рекордните 87,4 милиарда долара. „По средата на ноември видяхме по същество много добро празнично представяне“, каза главният финансов директор на Amazon Брайън Т. Олсавски в разговор в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още