IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия разблокира Steam и Yahoo, но Fortnite и FIFA все още са забранени

Забраната предизвика бурна реакция сред индонезийските потребители, които направиха #BlockirKominfo (блокирай Kominfo) актуален хаштаг в Twitter

13:37 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Steam</em></p>

Снимка: Steam

Индонезия отмени забраната си за Steam и Yahoo, след като и двете компании се съобразиха с ограничителните закони на страната, които регулират онлайн дейността. Индонезийското министерство на комуникацията и информацията (Kominfo) обяви новината в Twitter, отбелязвайки, че Counter-Strike: Global Offensive и Dota 2 също са отново онлайн.

Kominfo всъщност се извини на индонезийците за блокирането на Valve и Steam. Ръководителят на ведомството Семуел Абриджани Пангерапан, каза, че чувства разочарованието на геймърите и им съчувства, отчасти защото също е фен на една или две видеоигри (той е запален фен на голф игрите), предава The Verge. 

Индонезия блокира достъпа до Steam, PayPal, Yahoo, Epic Games и Origin, след като компаниите не спазиха крайния срок за регистрация в базата данни на страната. Това изискване е част от по-широк закон, наречен MR5, който Индонезия въведе за първи път през 2020 г. Той дава на индонезийското правителство правото да нарежда на платформите да премахват съдържание, считано за незаконно, както и да изисква даннит за конкретни потребители. През 2021 г. групата за цифрови права Electronic Frontier Foundation (EFF) нарече политиката „инвазивна за човешките права“.

Въпреки че PayPal все още не се е съобразил с изискванията, Индонезия деблокира достъпа до услугата за пет дни, започвайки от 31 юли, за да даде възможност на потребителите да теглят пари и да извършват плащания. Според индонезийското новинарско издание Antara News PayPal планира скоро да се регистрира в базата данни на страната.

Epic Games и Origin – част от EA, все още остават забранени в страната, което прави игри като Fortnite и FIFA недостъпни за игра. Забраната предизвика бурна реакция сред индонезийските потребители, които направиха #BlockirKominfo (блокирай Kominfo) актуален хаштаг в Twitter. Някои потребители прибягват до използване на VPN (виртуална частна мрежа), за да играят игри от забранени услуги.

Няма информация кога Epic и Origin планират да изпълнят изискванията за регистрация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още