IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Amazon „разрушава“ търговията на дребно

Днес независимите продавачи генерират повече от 58% от физическите брутни продажби в Amazon, защити се концернът

14:38 | 25.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин разкритикува остро Amazon, най-големия онлайн търговец в света. Компанията „е разрушила търговията на дребно в Съединените щати“, каза Мнучин пред CNBC в сряда вечерта.

„Мисля, че ако погледнете Amazon, въпреки че има известни ползи от тях, те са унищожили търговията на дребно в Съединените щати, така че няма съмнение, че конкуренцията е ограничена", каза Манучин.

По този начин нараства и натискът върху групата: Amazon вероятно ще бъде една от компаниите, които ще бъдат подложени на разследване за конкуренцията от страна на Министерството на правосъдието. „Нямам друго мнение освен това, че е абсолютно правилно министърът на правосъдието да разследва тези въпроси и очаквам с нетърпение да чуя неговите препоръки към президента", каза Манучин.

Amazon се защити, като казва, че 90% от всички продажби се осъществяват във физически магазини. „Днес независимите продавачи генерират повече от 58% от физическите брутни продажби в Amazon, а приходите от продажби им са нараснали два пъти по-бързо от нашите собствени, достигайки общо 160 млрд. долара през 2018 г.", заяви говорител.

По време на годишното събрание на акционерите на компанията през май главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос заяви, че „големите предприятия заслужават да бъдат инспектирани и проверени". Акциите на Amazon отбелязаха спад с около 1% през деня в сряда, но затвориха с ръст от 0,32%.

Манучин не е непознат за света на търговията на дребно. Преди да стане министър на финансите в администрацията на Доналд Тръмп, той бе член на Борда на директорите на веригата универсални магазини Sears. Ролята на Манучин в Sears и отношенията му с бившия главен изпълнителен директор Еди Ламперт бяха критикувани от леви политици.

„Има места, където [Amazon] наистина е наранила малкия бизнес“, казва Манучин.

Сравнявайки Amazon с големия търговец на дребно Walmart, Манучин заяви, че конкурентните практики на компаниите са сходни, но и различни.

„Хората таят такива опасения и за Walmart. Walmart разработи модел, при който малкият бизнес може да продължи да се конкурира с тях”, каза той.

Манучин намери по-меки думи за Google. Американският президент Доналд Тръмп обяви разследване на обвиненията доколко операторът на търсачката работи с китайското правителство. „Google е американска компания, която иска да помогне на САЩ", каза Манучин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Мм, да поканим Амазон да се премести в България ако не го искат в САЩ, тъкмо ще ни вдигне БВП с 400% еднолично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още