IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необитаемите жилища в София се увеличават

В някои сгради в центъра делът на т.нар. "тъмни прозорци" достига 60%, което нарушава баланса на пазара и се отразява негативно и на състоянието на сградите

11:39 | 18.09.17 г. 33
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска. 

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

33
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ДОБРЕ СТЕ НАЛУЧКАЛИ, ЧЕ "в центъра делът на т.нар. "тъмни прозорци" достига 60%"НО ТОВА Е САМО ПОЛУИСТИНАТА.ЦЯЛАТА ИСТИНА Е, ЧЕ ромските квартали са на 100% със светли прозорци.Тенденцията е ясна. ГЕТОТО ПРЕВЗЕМА ЦЕНТЪРА, и качествения МАТРЯЛ ще се изтече през ТЕРМИНАЛ 2.НА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ остават едни весели и симпатични РИМЛЯНИ за които всеки ден е ФИЕСТА. ФИЕСТАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО ТОГАВА ДОКАТО ИМА ПОМОЩИ И ПЕНСИИ. Когато фиестата спре идва времето когато центъра ще грейне , а гетото ще угасне защото просто ще се преместило на друго место.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 9
pepe1234
преди 6 години
По-*** статия не бях чел скоро, неква патица ми обяснява, какво трева да правя с имотите си?!? WTF?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 4
panther
преди 6 години
Тези с минусите, дето 200лв са ви много, не сте за този сайт, момчета, ходете в 24 часа, шок, трета възраст - за там сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 23 rate down comment 7
panther
преди 6 години
Доста са ми странни хора, на които 200 лв годишен имотен данък им се вижда много... Да не кажа, че на много от тези същите данъка на колата им е по-висок, косето за мен е безумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 19 rate down comment 7
red6
преди 6 години
Това, с ниските данъци НИ е поредния абсурд. Отново се слугува на една върхушка (която, поради ниски умения може да прави и развива бизнес на примитивно ниво, респективно и по подобен начин си управлява спестяванията / инв. портфейл) и/или се води социална политика (която, както данък МПС се води отново с неправилните средства). Чисто, като % от себестойността, данъците за НИ са ниски в България и това води до изкривяване на пазара. Не, че това е основната причина, но е съществена такава.Ако ти си решил да инвестираш в НИ и на базата на това да печелиш пари или да съхраняваш стойност, то за това следва и да си готов да покриваш насрещните разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 11
popo323
преди 6 години
Богаташите казваш са по проЗти от бедняците , явно го знаеш от опит . Гладна кокошка просо сънува , ей сега ще вдигнат данъка на 50% от данъчната оценка , та да можеш и ти да си купиш нещо на 5лв , само изчакай .Всички с огромни хотели по морето се чудят как да плащат повече , че и ти да си купиш нещо евтино .Сега като паднаха лихвите в банките що не ходите да купувате на по 1500 евро квадрата , май има огромно значение дали цената е 500 евро или 1500 евро , а не дали лихвата по кредита ще е по ниска .Същото е с данъците , само хората и то обикновените ще обеднеят повече , а цените ще си останат същите , богатите до сега никога в Световната история не са минавали ,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 6
khao
преди 6 години
хахахаха. а може и това да ни е основния проблем като държава. Че богаташите са по прозти от бедняците и нямат елементарна логика ... по високия данък ще намали цените на имотите и ще те накара или да го дадеш под наем или да го продадеш, а не да го държиш празен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 24
popo323
преди 6 години
Няма да си губя времето да пиша повече , явно повечето хора са бедни и озлобени на съдбата си . Хубавото е ,че каквото и да пишат тук е без значение за никого , освен за себеподобните им озлобени събратя ,които с радост им чукат плюсчета .Бедняка не може да схване , че всеки по висок данък независимо къде е удря най силно него в края на веригата . Богатият и да му вдигнеш данъка , ще го калкулира в крайната цена на продукта който доставя или произвежда . По високият им данък на имота ще доведе до това , че продуктите на фирмата му ще поскъпнат и бедняка реално ще го плати той този по висок данък . Нали не мислите ,че наема ще падне при по висок данък , наемателя ще трябва да го плати през наема .Това че ще дигнете данъка на човека направил къща на 5 етажа на морето и даващ ги под наем лятото ще доведе до това ,че когато ти отидеш там ще плащаш повече и ти ще му го платиш този по висок данък , а той нищо няма да усети . Khao , ти пък къде да даваш мнения с трите си мозъчни клетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 2
panther
преди 6 години
@роро Много лично ги приемате нещата. Има и нормални хора, които са инвестирали в имоти, не съм казал че са само крадци, казах че големите крадци наливат там, но реално в България няма особено разнообразие от инвестиционни възможности. И вие може да смятате че в Германия, Франция, Австрия, Белгия, Холандия, в цяла Скандинавия е много зле щото данъците са високи, а България с ниските данъци цъфти и връзва, всеки има право на мнение, разбира се. Ама почти всички международни класации не са съгласни с вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 6 години
доста неадекватно изказване, мой :):) .. а стила на писане го оставям без коментар :):) имотните данъци наистина са ниски ! и това води много проблеми след себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още