IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ версия 2.0

Много експерти по борба с тероризма се подготвят за ново, смъртоносно въплъщение на джихадистката група след загубата на столицата ѝ Ракка

12:59 | 04.11.17 г. 3
<p>
	Сирийски бойци след прогонването на ИДИЛ от Ракка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски бойци след прогонването на ИДИЛ от Ракка. Снимка: Ройтерс

Реалната ѝ столица падна. Територията ѝ се сви от размера на Португалия до шепа лагери. Оцелелите ѝ лидери бягат.

Но вместо да обявят, че „Ислямска държава“ и опасната ѝ идеология са победени, много западни и арабски експерти по борба с тероризма се подготвят за ново, смъртоносно въплъщение на джихадистката група, пише New York Times.

Организацията има доказана история на бунтовническа сила, която може да устои на големи военни атаки, докато продължава да привлича последователи в цял свят, готови да убиват от нейно име.

Лидерите на ИДИЛ сигнализираха преди повече от година, че са подготвили план за извънредни ситуации, за да се върне към корените си след загубата на територия в Ирак и Сирия. Групата не се нуждае и от управлението на градове, за да вдъхнови извършването на т.нар. атаки на самотни вълци в чужбина – стратегия, която вече имаше унищожителен ефект в Манчестър, Англия и Орландо, Флорида.

„С ИДИЛ не е свършено“, казва Арън Зелин, който изучава джихадистките движения в The Washington Institute for Near East Policy. “ИДИЛ има план и той е да изчака враговете си на местно ниво, за да си спечели време и да възстанови мрежите си, докато в същото време вдъхновява последователите си в чужбина, за да продължи да се бори с враговете си надалече“.

„Ясно е, че се борим със силна британска терористична заплаха от ислямистките екстремисти“, каза Андрю Паркър, директор на британската разузнавателна агенция MI5 през октомври. „Тази заплаха е многоизмерна, развива се бързо и оперира в мащаб и темп, който не сме виждали преди“.

Американските и европейските експерти по борба с тероризма признават, че не знаят точните способности, които запазва ИДИЛ, или доколко е бил ударен имиджът на идеологията на групировката от серията тежки военни загуби.

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, прогнозира миналия месец, че загубата на територия ще доведе до загуба на доверие. „Ще продължим да виждаме загуба на територия, по-малко свобода на движение, по-малко ресурси и по-малко доверие в наратива“, каза той пред Сената.

Други не са толкова оптимистични. Те посочват реч на говорителя на ИДИЛ Абу Мохаммед ал-Аднани преди смъртта му миналата година, с която призовава последователите на групировката да се борят като един ловък бунтовник вместо като бюрократичната машина, в която се е превърнала.

„Истинската загуба е загубата на воля и желание за борба“, каза тогава той. „Ние ще загубим, а вие ще победите, само когато успеете да премахнете Корана от сърцата на мюсюлманите“.

Дори изгубила по-голямата част от територията си, организацията далеч не е победена и остава толкова силна днес, колкото и когато американските части се оттеглиха от Ирак през 2011 г.

Групата в момента има между 6 и 10 хил. бойци в Ирак и Сирия, каза водената от САЩ коалиция в петък. Това е 8-14 пъти повече от броя им преди шест години.

Освен това групата е развила силна мрежа в социалните медии, която без физическо присъствие позволява да сее пропаганда, да поема отговорност за терористичните атаки и и не само да вдъхновява нападения, но и да помага за замислянето и изпълнението им отдалече.

Голям дял от атаките на Запад през последните години се осъществяват от мъже, комуникирали онлайн с ИДИЛ, получавайки детайлни инструкции чрез криптирани съобщения, макар никога да не са се срещали с терористичните си „ментори“.

Първото голямо нападение в САЩ, за което ИДИЛ пое отговорност, бе масова стрелба в Тексас през 2015 г. и бе управлявано именно по този начин, сочи скорошна оценка на Defense Intelligence Agency.

Групировката продължи да сее хаос дори докато губеше територия. Само през 2017 г. тя пое отговорност за три терористични нападения във Великобритания, отнели живота на 37 души, бомбена атака в нощен клуб в Истанбул в Новогодишната нощ, оставила 39 души, и удари в над седем страни.

Освен това е и твърде рано да се каже доколко ИДИЛ е изгубила територия. Макар че силата ѝ се е свила в Ирак и Сирия, тя все още контролира над 10 хил. кв. км в долината на река Ефрат от двете страни на иракско-сирийската граница. Американските и иракските военни ръководители вярват, че основните лидери на групировката са потънали вдън земите на крайно безплодните региони по границата.

В същото време клоновете на ИДИЛ в Северна Африка и Азия все още водят операции, а лагерите ѝ в Източен Афганистан остава до голяма степен непокътнати въпреки последните американски удари.

Някои райони, преди обявени за свободни, са отново в ръцете на ИДИЛ. В Либия например, където групата бе прогонена от 160-километровата брегова линия в края на 2016 г., бойците наскоро публикуваха видео, в което се виждат, че имат нов контролен пункт.

А ако ИДИЛ наистина пропадне, други джихадистки организации са готови да запълнят вакуума.

Ал Кайда, чиято привлекателност сред младите бойци до голяма степен бе засенчена от новия халифат на ИДИЛ, се опитва да се завърне.

„Причината, поради която ИДИЛ си спечели последователи бързо бе, че тя се хареса на лудите глави, търсещи незабавно удовлетворение“, казва Бил Роджио, старши изследовател във Foundation for the Defense of Democracies. “Моделът на халифата изчезна, но Ал Кайда остава“.

По-старата групировка призовава последователите да се отдалечат от фокуса на ИДИЛ върху бойните полета в Близкия изток и вместо това да се насочат към атаки в САЩ и други чужди държави.

А освен всичко друго организацията промотира и по-младия си, харизматичен нов лидер: 27-годишния син на Осама – Хамза бин Ладен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
И финансите, и интернетът са в в ръцете на Америка.---да, ама не ! лесно е само по форумите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
lozkhris
преди 6 години
T.e. да се чете - " Русия и Асад ще победят и ще спечелят битката, но не и войната"Изключително лесно е ИДИЛ да престане да съществува, това може да стане за по-малко от 24 часа - просто им се финансите и се блокират всичките им интернет профили и акаунти. И финансите, и интернетът са в в ръцете на Америка.Така че е ясно кой кого поддържа....Освен това и САЩ, и Русия имат интерес от запазване на статуквото в региона, защото си изпробват новите оръжия в реална обстановка и се надцакват едни-други кой по-най...А простосмъртните - да следват съвета на Чичовото за супата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
T.e. да се чете - " Русия и Асад ще победят и ще спечелят битката, но не и войната"Изклю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още