IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки

Признанието на китайския президент за икономическите трудности буди изненада, тъй като се очакваше в своята реч той да наблегне на увереността на партията

08:12 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Си Дзинпин изнася реч при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин изнася реч при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: Ройтерс

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Дзинпин, цитиран от AP.

Сред сериозните предизвикателства, които Си Дзинпин открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяваща се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си също така заяви, че през последните пет години социалната стабилност е била съхранена, а националната сигурност - укрепена.

AP отбелязва, че признанието на китайския президент за икономическите предизвикателства буди изненада, тъй като очакванията са били в своята реч той да наблегне на увереността на партията и дългосрочните виждания.

По думите му партията ще трябва да поеме големи рискове и да преодолее "голяма съпротива".
Си Дзинпин заяви, че в Китай са възникнали "някои остри проблеми в резултат на небалансирано и неправилно икономическо развитие", предаде ДПА.

"Реалната икономика чака подобрения, а имаме да извървим и дълъг път в опазването на околната среда", каза той.

"Трябва да вложим повече енергия в отстраняването на дисбалансите и дефектите в развитието и да предприемем сериозен опит за подобряване качеството и резултатите от развитието", заяви Си Дзинпин.

По думите му китайските власти ще оставят пазара да играе решаваща роля при насочването на ресурси, предаде Ройтерс. Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. Предвижда се и същевременно ролята на държавните компании в икономиката да нарасне.

Той каза също, че социализмът с китайска специфика е навлязъл в нова ера, съобщи ТАСС.

По думите му борбата с корупцията е укрепила позициите на ККП, като тази кампания вече е набрала огромна скорост. Си Дзинпин заяви, че към корупция вътре в партията не се проявява никаква толерантност.

Той посочи също, цитиран от Ройтерс, че китайските власти ще пазят суверенитета на страната си и ще противодействат на всякакви действия за разделянето й. Китайският президент изтъкна, че през последните пет години Пекин се е противопоставил решително на независимостта на Тайван и не е допуснал тя да стане факт. Китай смята Тайван за своя провинция.

Си Дзинпин заяви, че Китай ще модернизира въоръжените си сили и ще усили тяхната мощ.

"Ще положим всички възможни усилия да увеличим отбранителните способности на китайските въоръжени сили, както и да ги модернизираме", каза той.

Си Дзинпин заяви и че Октомврийската революция е дала импулс за национално развитие на Китай.

"Преди столетие оръдейните залпове на Октомврийската революция донесоха до Китай марксизъм-ленинизма. Водещите умове на Китай в научната теория на марксизъм-ленинизма откриха пътя за решаване проблемите на страната", каза той, като посочи още, че Китай няма да копира чужди политически системи.

В речта си Си Дзинпин даде положителна оценка на изграждането от Китай на изкуствени острови в спорните води на Южнокитайско море, както и на знаковата за своето управление външнополитическа инициатива за инфраструктурни инвестиции за подобряване на връзките между Китай, Европа и Африка "Един пояс, един път".

"Китай няма да затваря границите си за света", заяви Си. "Ще ставаме все по-отворени."

Си Дзинпин каза и че Пекин ще изгради "чисто и ясно" интернет пространство и изложи 14 принципа на социализма с китайска специфика.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още