IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас - гигант в търговията с обещания

За гърците младият политик може да изглежда като Робин Худ, но за Европа той може да се превърне в символ на втора еврокриза

18:38 | 30.12.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако политиците са наистина търговци на обещания, то Алексис Ципрас навярно е гигант в търговията на дребно - един вид Kaufland или Aldi по отношение на европейската политика, пише в свой обзор N-TV.

Лидерът на гръцката лява партия Сириза обещава на народа си внезапен край на строгите икономии, радикално намаляване на дълга, нови държавни работни места, подем, социални помощи, нарастващи пенсии и по-ниски данъци. С една дума - безплатна бира за всички.

Обикновено такава приказка би могла да се чуе на някоя социалистическа вечеринка. Но сега Ципрас може да започне да пише с нея нова история на Европа. Насред текущата спасителна програма от страна на Европейския съюз и Международния валутен фонд Гърция се запъти към  предсрочни избори, а  радикалната левица СИРИЗА с Ципрас начело има всички изгледи да ги спечели. Изпълнен със самочувствие, Ципрас вече тръби навсякъде, че след няколко седмици изискванията за реформиране на Гърция от страна на ЕС и МВФ ще са само минало. Той говори за „исторически ден за гръцката демокрация, за който всички гърци трябва да се радват“. Диктатът на Европа скоро ще е минало - сякаш помагащите са отговорни за собствените дългове на гърците, и сякаш самите гърци могат сами да намерят пари отнякъде. 

Младият 40-годишен ляв радикал е политик-кариерист и се е занимавал през целия си живот само с организиране на протести. На ранната възраст от 16 години той започва живота си на протестиращ герой - в началото на 1990 г. младият комунистически лидер повежда студентски бунт срещу Константинос Мицотакис, бивш министър-председател на Гърция и висш функционер на дясната партия Нова демокрация. В продължение на седмици заради бунта в обществените училища не се провеждат занятия. С обезоръжаващо красноречие Ципрас защитава "правото на бягство от училище". Със своя ораторски талант и със смелостта му отново и отново да нарушава правилата той прави силна кариера в местната политика и на национално ниво.

Алексис е заклет фен на „Панатинайкос“ и кръстосва улиците на Атина с колело, предпочита тениските и избягва строгите костюми и вратовръзки. От комунист той става ляв популист демагог, след което организира протестно движение.

През 1999 г. 25-годишният тогава Ципрас е избран за секретар на младежката организация на лявата СИНАСПИСМОС (първообраз на Сириза), а само четири години по-късно вече е в ръководството на партията. През декември 2010 г. е заместник-председател на европейската левица, а три години по-късно е номиниран от европейската левица за водещ кандидат за европейските избори през 2014 г., а с това и за един от кандидатите за президент на Европейската комисия.

По време на препитването на всички топ кандидати в Брюксел той, за разлика от германския кандидат, социалдемократът Мартин Шулц и Ска Келер от Зелените, говори на родния си език. Коментаторите в Гърция се подиграваха тогава: „Очевидно е, че младият Ципрас не е имал време за уроци по английски език, след като винаги е бягал от училище, за да протестира".

Новият политик не се колебае да нарича Тройката „глобални лихвари“ и дължи стремглаво увеличаващата си популярност на умението си да облича в думи растящото недоволство на гърците от тежките мерки за икономии.

Той може да използва именно своя неконформизъм, за да спечели изборите след няколко седмици. През предизборната кампания Ципрас може да си изгради образа на „Робин Худ“ за гърците, смятат някои анализатори. Самият той счита, че няма риск да въвлече страната си във фалит със своята реторика. Като истински покерджия Ципрас залага на това, че в крайна сметка, за да се избегне по-лошото, Европа ще склони на нова „подстрижка“ на гръцкия дълг.

"Победата на "Сириза" ще премахне черната магия над страната и ще донесе усещане за сигурност", казва той. И по-рано Ципрас заявяваше, че незабавно ще спре международната програма на ЕС/МВФ за финансово подпомагане на страната, ако получи подкрепата на гръцкото общество. Той отдавна се обявява срещу заема от 240 млрд. евро.

Сред по-изненадващите обещания на политика е излизане на Гърция от НАТО и затваряне на всички бази на алианса в страната, прекратяването на изплащането на националните задължения към международните кредитори, преразглеждане на всички приватизационни сделки от поне едно десетилетие насам, както и национализиране на всички гръцки банки.

Освен това той обещава анулиране на личните дългове към банките на онези граждани, които не могат да си позволят да ги покриват, както и пълна отмяна на данък добавена стойност. В замяна на това Ципарас планира въвеждане на т. нар. „данък богатство“ в размер на 75% от годишния доход на заможните гърци, а за бедните - разпределяне на квотен принцип на безплатно електричество и отопление за домакинствата.

Всичко това може да бъде наречено „изнудваческа стратегия“ или дългови социализъм. За Европа обаче Ципрас може рязко да се превърне в олицетворение на втората част на еврокризата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 9 години
.... и демагогията също е измислена там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Няма страшно. Ще има осъдени. Даже може да има и обесени. Но това ще стане чак след революцията. Не преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ей са е момента ако искат Гърците да вътрят хайл Меркел. Един бръз default и Deutsche Bank глътват водица и потъва немския параход и EU adios muchachos
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
крас
преди 9 години
Да дадеш вяра на народа си не е грях, а истински подвиг!Време е да се ревизират не само приватизационните договори на банки , на цялата индустрия и то не само на Гърция , но и на България.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВИДИ КЪДЕ ОТИДОХА 4,5 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ КОЙТО ОТИДЕ В ЧЕРНАТА ДУПКА НАРЕЧЕНА КТБ!!!! Собствениците на КТБ продължават да работят в дъщерната си банка ВИКТОРИЯ все едно, че нищо не се е случило!!Няма осъдени , няма обесени!ТАКА ЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ И НИЕ?!ВСЕКИМО СВОЕТО - дошло е време за плащащане на сметките към народа и държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Biso
преди 9 години
"да се обясни на избирателите в Европа защо Гърция отива в фризера."----------------Ще бъде много по-трудно, да не кажа невъзможно да се обясни на избирателите, защо Дойчебанк се е набълбукала с такъв огромен обем деривати, при положение, че депозитите й са само 500 милиарда евро. А собствения й капитал е една нищожна част от само 10 милиарда евро ( поне тази цифра успях да намеря ) на фона на експозицията й в деривати. Едно сътресение с гръцкия дълг направо може да отвее Дойчебанк, а от там и половин, да не кажа цяла Европа."В прав текст това означава, че ако две на сто от дейността й се провалят, банката би банкрутирала."Too big to fail"Последиците за германската, а и за световната икономика биха били смразяващи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
индианеца
преди 9 години
Това е хубавото на демокрацията - може да докараш и най-големият идиотократ на власт и после да му сърбаш попарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
Biso
преди 9 години
Европа ще склони на нова подстрижка на гръцкия дълг.------------------Аз по-скоро бих заложил на този вариант. Преди време писах, че Дойчебанк е банката с най-голяма експозиция в деривати в света - 57 трилиона долара. И евентуален фалит за Гърция би означавал огромни проблеми за Дойчебанк.А проблеми за Дойчебанк, означава проблеми за Германия и съответно по веригата за цяла Европа.За това до сега въпреки всичките изцепки на Гърция, европейските бюрократи още ги хрантутят и тупат топката.Но ако Сириза спечели изборите, особено с мнозинство то тогава ще бъде много интересно. Туко виж сме станали свидетели на някое политическо убийство на високопоставен политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
Това със "Сириза" ми прилича по-вече като сценарий и оправдание на политиците,че Гърция ще бъде оставена сама да се справи с дълговете си.Това също е решение,но трябва да се намери поводът за да се обясни на избирателите в Европа защо Гърция отива в фризера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 8
deant
преди 9 години
А досега кой управлява и какво свърши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 7
alexx
преди 9 години
Ципурата такъв-онакъв (впрочем и аз смятам, че ще издъни, ако управлява), но не той докара Гърция до 170% дълг от БВП. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още