IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкер: Пазарът не се интересува кой ще e канцлер, а от Фед

От началото на първия мандат на Меркел германският борсов индекс DАX почти е удвоил стойността си въпреки финансовата криза

17:32 | 15.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на ФЕД Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на ФЕД Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

За германците предстоящите през идната седмица избори за Бундестаг са важно събитие. Но не и за фондовите пазари, включително за германските.

„За финансовите пазари най-важната тема през следващата седмица не са изборите за германския парламент, а заседанието на американския Федерален резерв. Защото тогава би трябвало да стане по-ясна бъдещата американска парична политика“, казва Робърт Грайл, главен стратег в Merck Finck Privatbankiers, цитиран от германската икономическа телевизия n-tv.

От една страна е почти на 100% сигурно, че ще сме свидетели на нов кабинет на Ангела Меркел. От друга страна – от началото на първия мандат на Меркел DАX почти е удвоил стойността си въпреки голямата финансова криза.

От трета страна, по време на 16-годишното управление на Хелмут Кол ръстът е бил дори 800%.

Освен това „канцлерите не могат да предизвикат ръстове на курсовете“, казва базираната в Хамбург частна банка Sutor. С едно условие обаче – правителството, разбира се, може да има влияние върху икономическия ръст. Докато високият ръст не може да се приложи 1 към 1 от борсите, както показва периодът между 1959 г. и 1981 г., слаб ръст или дори свиване на икономиката са индикатори и за подобно понижение на курсовете на акциите, поясняват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Много е вероятно това измамно спокойтсвие което цари в момента да седължи именно на изборите в Европа,включително и тези в Германия.Бурятана пазара на акции може да последва след тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Най добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
На теб вече дори не ти чета коментарите, а директно ти шия минуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Хайде бе Три са основните фактори които влияят върху пазарите - икономически политически и психологически Разбира се най важни са икономическите но и политическите са много важни Важна е политиката на Ф Е Д но важно е и кои ще управлява локомотива на Европа -Германия Които и да изберат за председател на ФЕД тои ще се придържа към основните неща в американската икономика - висок разтеж ниска инфлация и ниска безработица Преизбирането на Йеален по скоро ще има психологически ефект Аз мисля че ще бъде преизбрана Освен ако не се откаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още