IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в еврозоната и ЕС се увеличават и през август

България отчита един от най-големите ръстове на цените на годишна база

12:34 | 03.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в еврозоната през август са се увеличили с 0,3% на месечна база. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани във вторник. В Европейския съюз (ЕС) също се отчита повишение, макар и малко по-силно – от 0,4%.

През юли цените на производител в еврозоната останаха без промяна, а в ЕС се повишиха с 0,1% в сравнение с предишния месец на годината.

На годишна база обаче продължава да се наблюдава сериозно повишение както в целия ЕС, така и в 19-членната еврозона. Спрямо август 2016 г. производствените цени са се увеличили с 2,5% в зоната с единна валута и с 2,9% в 18-те страни членки на съюза.

Според Евростат положително влияние върху производствените цени в еврозоната на месечна база има енергийният сектор (ръст от 0,7%), на междинните стоки (0,2%) и на нетрайните и трайните потребителски стоки (по 0,1%). В същото време цените на капиталовите стоки остават без промяна.

В ЕС като цяло липсата на промяна спрямо предишния месец се дължи основно на ръст на енергийния сектор (1,1%) и от по 0,1% на капиталовите, нетрайните и трайните потребителски стоки.

Най-голям ръст в производствените цени на месечна база се отчита в Унгария, Словакия и Великобритания (по 0,9%), както и в Белгия (0,8%). Ценови спад се наблюдава само в една страна – Швеция от -0,2%. В България увеличението е от 0,4%.

На годишна база положително влияние върху цените както в еврозоната, така и в ЕС имат най-вече енергийният сектор (съответно от 3,4% и 4,6%).

Най-голям ръст на производствените цени на годишна база се наблюдава в Белгия (7,2%), България (5,9%) и Естония (5,7%), а най-сериозно понижение – в Люксембург от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Винаги ме кефи интелигентната ти ирония, но това е полужениету, Минке - други *** няма! Иначе - нанай си марО... lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Време е давдигат вече лихвите и да намалят количествените облекчения, за да се увеличат производствените цени, а от там и да генерираме така нужната инфлация. Ако имаме късмет и нефта да скочи, да се надяваме че ще преизпълним инфлационните цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Скоро може да се надяваме на по-сериозен ръст на производствените цени, като се повдигнат лихвите, съответно и цената на финансиране на бизнеса се увеличи, щат-нещат ще вдигат още цените. Дано скоро да се прехвърли импулса и към инфлацията за да успеем да постигнем и задминем заветната цел от 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Тази новина, според един хахав политикономист тук, требва да е лоша новина... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Познайте къде са заплатите ... у фризера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още