IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски компании ще инвестират 55 млн. долара в България

Двете страни работят по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия

16:22 | 25.09.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. долара. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-индийски бизнес форум в София, съобщават от Министерството на икономиката.

На церемонията присъства и посланикът на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур.

„За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателен за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. долара през 2016 г.“, каза зам.-министър Манолев.

Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни бяха посочени тези на Namdhari Seeds в областта на земеделието, Elder Pharmaceurticals във фармацевтичната промишленост, Cine Grand в киноиндустрията и др.

„Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, допълни Александър Манолев.

От 2008 г. до сега компанията Sutherland Global Services поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Друг успешен пример е този на компанията „Феуджи“, която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година.

„Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия“, подчерта заместник-министърът.

По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията „Направи в Индия“, инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната. Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др.

Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия, стана ясно от неговото изказване.

Посланик Капур допълни, че между България и Индия има много добри връзки на политическо ниво, но все още не е използван целият потенциал в икономическата сфера. Тя подчерта, че моментът е изключително подходящ за това и подобни инициативи са важни, за да се надгради положителната тенденция, която имаме през последните години в двустранните ни търговски отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
bat sali
преди 6 години
55 млн. долара..... как смешно звучи , на фона на едни местни юнаци , които направиха така ,че едни 4 милиарда и половина да се изпарят безвъзвратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
bat sali
преди 6 години
55 млн. долара..... как смешно звучи , на фона на едни местни юнаци , които направиха така ,че едни 4 милиарда и половина да се изпарят безвъзвратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още