В 6 от 16 търговски марки майонеза на българския пазар няма яйца. Средно в продуктите има 58,3% вода, а в някои случаи добавените въглехидрати – нишесте и захар, надхвърлят 20%. Това установява анализ на Асоциация „Активни потребители“.
В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода.
Според стандартите във Франция и САЩ задължително в майонезата трябва да има минимум 65% растителна мазнина. Според по-общите разбирания мазнината може да варира от 40 до 80%. Майонеза със съдържание на мазнина под 50% някъде се обозначава като “нискомаслена” или “диетична”.
В България стандарт не е разработен. Българите обаче са свикнали на определени външен вид, консистенция и вкус. Традиционно у нас майонезата се прави от рафинирано слънчогледово олио и с по-малко киселина. Според асоциацията майонезата без яйца е редно да се обозначава на етикета като "дресинг”.
Мазнини
Прочитът на етикетите на 16-те марки майонеза показа пълно разминаване на наложената в България рецептура с известните международни стандарти. Вместо 65 – 80% масленост, у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%.
При 8 от марките, което е половината от всички, установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите с цел пестене на пари чрез влагане на по-малко олио.
Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ „Николина Алендарова“) продаван в търговската верига "Метро", което може би е рекорд в световен мащаб, посочват от Асоциацията.
При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио.
Водно съдържание
Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода в майонезата. В българските “майонези” средно има 58,3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81% е „Атлантик Ко“ ЕООД от Пордим.
Подмяната на растителното масло с вода и други съставки може и да не е безобидно. Високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии.
Допълнително в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората, пише Асоциацията.
Поради тази причина нискомаслените майонези трябва да имат по-кратък срок на годност. Желателно е в тях да се влагат повече киселини и да се пакетират в модифицирана газова атмосфера. Тези препоръки според организацията не се знаят и спазват от повечето производители.
Въглехидрати
Въглехидрати в майонезата такива не би трябвало да има с изключение на минимално количество захар като подправка. От тестовете става ясно, че във всички марки, без изключение, има добавени нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 - гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати.
Допълнително според етикетите в много търговски марки има добавени допълнително захар или други подсладители.
Често количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите от производителите. Поради тази причина при 4 продукта допълнително е измерено и съдържанието на въглехидрати. Резултатите показват, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля 20% от теглото.
По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти. Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.
Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на „Олинеза“) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар.
Макар да са разрешени за използване в храните, допълнителното влагане на въглехидрати в майонезата променя коренно хранителния профил на продукта. В така направените “майонези” близо 50% от енергийната стойност се дължи на въглехидратите срещу нормалните 2-5%. Те имат по-висок гликемичен индекс и могат да представляват потенциална опасност за диабетиците. Високото съдържание на въглехидрати засилва и риска от развитие на болестотворни бактерии.
Без яйца
Анализът на етикетите показва, че в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна.
В 6 от 16 търговски марки от състава на продуктите отсъстват яйцата. Това означава, че те не могат да се наричат майонеза, защото в тях липсва основната хранителна съставка, каквато са яйцата. Според международните стандарти тези храни би трябвало да се наричат "салатен дресинг”.
Друг извод който се налага от етикетите е съотношението цена – качество. В сегмента на най-евтините продукти - тези под 4 лева (преизчислени за кг), попадат 6 търговски марки, като при три от тях няма яйца, а пет са маркирани в жълто за различни несъответствия.
Обратна е тенденцията при скъпите майонези (над 5 лева), където няма установени проблеми или измами от страна на производителите.
Какво съдържат майонезите:
Вода (средно 58,3%);
Слънчогледово олио (средно 27,6%, за сравнение в Белгия е80%, а в САЩ 65%;
Киселина – лимонена, оцетна (оцет) или винена;
Яйца като концентрат/прах (средно 2-3%, в Белгия например е 7,5%);
Овкусители – сол, захар, подсладители (сукралоза) и подправки;
Емулгаторите са гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415) – по света се използва главно лецитин;
Консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203);
Въглехидрати – добавено обикновенно или модифицирано царевично/картофено нишесте (Е1420 – 1450);
Оцветители като бета каротен и анато (Е160б);
Можем ли сами да си направим майонеза?
Приготвянето на майонеза в домашни условия на практика е много лесно. Само трябва с миксер да разбиете 2 жълтъка с една чаша олио или зехтин и да добавите сол и киселина на вкус, препоръчва организацията.
Тя предлага производителите да утвърдят национален (доброволен) стандарт за майонеза, съобразен с международно утвърдените практики, а сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза".
Производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда, препоръчва още Асоциация „Активни потребители“.
Таблица с имената на изследваните продукти можете да видите тук


2 години и 8 месеца затвор за варненка, държала три вида наркотици
ВМС прие тържествено новия патрулен кораб "Храбри" във Варна
Евакуираните моряци от танкера „Кайрос” са предадени на Гранична полиция във Варна
Ватерполният „Комодор” с победа и минимална загуба в столицата
Ново гранично напрежение заплашва мира Тайла
ООН търси 33 млрд. долара за хуманитарни мисии на фона на свито финансиране
Китайски изтребители прихванаха японски край Окинава
Зеленски е в Лондон за мирните преговори
Rheinmetall очаква високо търсене в следващите 10-15г, част 2
10 коли, които бяха близко до съвършенството
Завръщането на Toyota MR2 е все по-близо
Отстъпки от над 100 000 долара показват, че богатите не искат електромобили
Знаете ли какво крие BMW X5 (E53) в резервната си гума?
Новият Mercedes-Benz GLB получи радикален дизайн и технологии
Как да се предпазим от фалшиви оферти и промоции за Коледа и Нова година?
Аналена Бербок: Украйна не трябва да отстъпва територия
Българите искат по-активен живот, но не се движат достатъчно
Шофьор почина в кабината на камиона си на ГКПП „Капитан Андреево“
Как да разпознаем новини, генерирани с изкуствен интелект?
преди 9 години Jedi govna , pederu ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Че това на кого не беше ясно та да е някаква новина? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години аххаха Простоват и некадърен г.лупак, на мен ли да ми говорят така!!!!???? хахахах отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Трябва. И човешкият мозък трябва да е нагънат, но ти вирееш с двойно полиран, пхахаха отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години А сиренето трябва да се прави от мляко... отговор Сигнализирай за неуместен коментар