IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на частния сектор в еврозоната се забавя, но остава стабилен

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за октомври е спаднал до 55,9 пункта

12:01 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на частния сектор в еврозоната се е забавил по-остро от очакванията този месец, показа ново проучване от вторник, но остава силен, макар че компаниите увеличават цените си с най-бързия темп от шест години, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit за производството и поръчките през октомври е спаднал до 55,9 пункта спрямо 56,7 пункта през септември. Показанията все още са доста над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от спада.

Данните за октомври са под всички очаквания в анкета на Ройтерс, чиято прогноза е била за по-скромно понижение до 56,5 пункта. Въпреки това показателят все пак е доста над средното ниво от последните години.

Това е продължение на случващото се напоследък, където всичко се движи доста добре, това са положителни новини за икономиката на еврозоната“, каза Андрю Харкър, директор в IHS Markit.

Франция и Германия са двигатели на растежа. Без тях темпът на разширяване леко се е забавил, но остава стабилен“.

Според Харкър ако се запази така, PMI индексът сочи към икономически растеж за четвъртото тримесечие от 0,6-0,7%, което е по-бързо от очакваните 0,5% в анкета на Ройтерс.

Стабилният растеж се случва, докато фирмите увеличават цените си. Индексът на производствените цени се е покачил до 53,3 пункта от 52,7 пункта, което е най-високата му стойност от юни 2011 г.

PMI индексът за услугите е потънал до 54,9 пункта от 55,8 пункта, което е значително под прогнозите за 55,6 пункта.

Явно смятайки, че забавянето няма да продължи дълго, компаниите са наели нови служители с най-бързия темп от над 9 години. Индексът на заетостта е нараснал до 54,3 от 53,7 пункта.

Растежът на производството се е ускорил, като PMI индексът сочи 58,6 пункта спрямо 58,1 пункта през септември – най-високата му стойност от февруари 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още