IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската AB InBev с нова оферта за над 103 млрд. долара към SABMiller

Холандската Heineken пък купи дялове в съвместни дружества от Diageo

10:45 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Anheuser-Busch InBev, най-голямата пивоварна компания в света, в сряда повиши офертата си за най-големия си конкурент SABMiller до 42,15 лири (64,29 долара) за акция в брой, оценявайки компанията на почти 68 млрд. лири (103,63 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Компанията съобщи в свое изявление, че е отправило две предишни оферти към SABMiller, като втората е бил за 40 лири на акция.

AB InBev потвърди увереността си, че офертата ще се окаже привлекателна за акционерите на SABMiller, добавяйки, че е разочарована от отхвърлянето на предишните две оферти от страна на британската компания.

Обединената група ще добави Африка и определени латински и азиатски пивоварни компании към огромното присъствие на AB InBev на американските континенти. Освен това марките Peroni, Grolsch и Pilsner Urquell ще се присъединят към съществуващата линия на AB InBev, включваща Budweiser, Stella Artois и Corona.

Засега от SABMiller не са предоставили коментар по направеното предложение.

За много коментатори това ще бъде финалният етап от консолидацията в пивоварната индустрия, като голямата четворка – AB InBev, SABMiller, Heineken и Carlsberg, вече развиват дейност в цял свят и предлагат повече от половината световна бира.

Междувременно стана ясно, че Heineken е купила акции в съвместни дружества от Diageo за 781 млн долара, поемайки контрола върху ямайския производител на бирата Red Stripe и засилвайки контрола в други региони.

Heineken е купила 57,9-процентов дял в ямайската Desnoes & Geddes, производител на Red Stripe, заяви днес базираната в Амстердам компания. Пивоварната фирма вече е и абсолютен собственик на малайзийската GAPL Pte. Делът на Heineken в D&G ще достигне 73,3% след сделката, като по-късно компанията ще отправи оферта за останалата част от акциите.

"По-голям търговски контрол във важни региони като Югоизточна Азия и Карибския басейн ще ни позволи да увеличим максимално силния потенциал на нашите брандове на тези разрастващи се пазари", заяви главният изпълнителен директор на Heineken Жан-Франсоа ван Боксмеер.

Diageo ще отчете еднократна печалба от 440 млн. лири (671 млн. долара) от сделката след данъците, заяви компанията в отделно изявление. Diageo купува и 20-процентов дял от Guinness Ghana Breweries на Heineken.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още