IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите с висока доходност са все по-рискови въпреки разширяването на пазара

Структурата на пазара заплашва стабилността му, смятат експерти

12:05 | 23.03.14 г.
Активите с висока доходност са все по-рискови въпреки разширяването на пазара

Инвеститорите в облигации направиха активите с висока доходност едни от най-популярните през тази година. Въпреки това някои анализатори се опасяват, че пазарният сегмент може да се превърне в твърде рискован, пише CNBC.

"Ние се шегуваме с активите с висока доходност, тъй като доходността в днешния пазар е под 5 на сто", заяви Тод Иънгбърг, ръководител на звеното за книжа с висока доходност в Aviva Investors, която управлява активи на стойност 400 млрд. долара.

Експертът очаква средна възвръщаемост на пазара от около 3,6 на сто през тази година поради разширяването на списъка с проблемни облигации и по-високите рискове от фалити.

Иънгбърг все пак отбеляза, че пазарът на високодоходни книжа се е променил през последните няколко години. Преди в търговията са участвали предимно институционални инвеститори, докато към момента съотношението на техните активи спрямо тези на индивидуалните трейдъри е около 50:50. По думите му това е един от най-големите рискове за сектора.

Той допълни, че институционалните инвеститори са склонни да бъдат по-дългосрочни притежатели на активи. Инвеститорите на дребно пък гонят сравнително краткосрочни печалби и бързат към изхода на пазара, когато са притиснати.

За инвеститорите на дребно "конят вече излезе от обора. Вече е прекалено късно и спредовете са стеснени", заяви Кумар Палгат, управляващ директор на Kapstream Capital.

Той отбеляза, че средната пазарна възвръщаемост се е свила от 18% през 2008 г. до около очакваните 3,35% през тази година според индекса iTraxx.

Фондовете за високодоходни облигации набират значителна популярност сред инвеститорите през тази година, като около 10,93 млрд. долара са се вляли в сегмента досега. За сравнение, инвестиционни фондове в САЩ са отчели разширение от около 7,9 млрд. долара от началото на 2014 г. според данните на Jefferies.

Загрижеността относно качеството на активите обаче се покачва. През миналата седмица рейтинговата агенция Moody's посочи в съобщение, че качеството на корпоративните дългове с висока доходност е рекордно ниско. Средната оценка на качеството се е влошила до 4,36 пункта през февруари спрямо 3,84 пункта месец по-рано, като равнището е най-слабото от януари 2011 г.

Скалата на кредитната агенция за отчитане на качеството на активите е от 1 до 5, като 5 пункта обуславя най-ниското възможно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още