IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Европейските акции може да поскъпнат със 70% до края на 2016 г.

Акциите в региона не са били толкова евтини спрямо облигациите през последните 50 години, посочва банката

10:58 | 10.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Citigroup: Европейските акции може да поскъпнат със 70% до края на 2016 г.

Европейската икономика може да изглежда затънала с нисък растеж и ниска инфлация, но според Citigroup акциите тук може да поскъпнат с до 70% до края на 2016 г., съобщава CNBC.

„Европейските книжа предлагат на инвеститорите историческо повишение на доходността както на корпоративните, така и на държавните ценни книжа“, се казва в изявление на банката от миналата седмица. Тя добавя, че акциите в региона не са били толкова евтини спрямо облигациите през последните 50 години.

Доходността по правителствените облигации в Европа се търгува близо до рекордно ниски нива. Доходността по много крактосрочни и средносрочни ценни книжа стана негативна през последните месеци. Тази доходност най-вероятно ще остане под натиск, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна своята програма за количествени улеснения чрез изкупуване на облигации в опит да стимулира икономиката на еврозоната.

„Основните лихвени проценти е малко вероятно да останат на сегашните исторически ниски нива завинаги, но е много вероятно през следващите пет години те да останат средно ниски спрямо последните няколко десетилетия“, допълва банката.

Citigroup повиши целта си за индекса Euro Stoxx 600 към края на 2015 г. от 400 пункта на 450 пункта, както и постави цел за края на 2016 г. от 550 пункта. Индексът приключи търговията в понеделник около 393 пункта. Положителният сценарий е за около 70% ръст до края на 2016 г., или цел от около 670 пункта.

Citigroup не е единствената, която очаква добро бъдеще за Европа.

„Еврото отива надолу, но цените на европейските акции са на път да се повишат“, заяви Julius Baer. “По-добрите от очакваните печалби и увеличените планове за капиталови разходи на компании като Carrefour, Aviva и Friends Life са измеримо доказателство, че европейската икономика наистина е достигнала дъното миналата година и сега се възстановява. Това, съчетано с изкупуването на облигации за до 60 млрд. евро месечно от ЕЦБ от поне до септември следващата година, доведе до скромен ръст в региона”.

Европейските акции вече се повишиха значително – Euro Stoxx 600 вече има ръст от 15% тази година. Около 35,1 млрд. долара са се влели в европейски взаимни капиталови фондове и борсово търгувани фондове (EFTs) от началото на годината, показват данни на Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Не 70, а 7000% могат да се вдигнат акциите, ако дисконтираш бъдещите им приходи с отрицателни лихви! Ситуацията в момента е повече от абсурдна, но нищо не пречи да се образува един огромен балон на капиталовите пазари, който един момент да гръмне с огромен трясък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
1984
преди 9 години
За БФБ е валидна Вълновата теория на Искров-Горанов-10 и Корпорация:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
А БФБ!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още