IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън подчерта дилемата за състоянието на трудовия пазар

Балансираната реч на председателя на Фед повиши вероятността от по-ранно увеличение на основната лихва в САЩ

20:13 | 22.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йелън подчерта дилемата за състоянието на трудовия пазар

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън подчерта „огромната несигурност“ относно това колко още работни места може да създаде американската икономика преди инфлацията да се ускори. Речта на Йелън повиши вероятността от по-ранно увеличение на основната лихва на Фед, съобщава Financial Times.

Приемането на по-неутрална позиция от страна на Йелън по отношение на свободния капацитет на американския пазар на труда бележи преход от нейните сигнали по-рано тази година, че безработицата в САЩ остава висока. Това подсказва, че има по-голям шанс Фед да вдигне лихвите (от сегашното близо до нулата ниво) по-рано през 2015 г., отколкото пазарите в момента очакват. 

"Ако напредъкът на пазара на труда продължава да бъде по-бърз от очакваното от Фед или ако инфлацията се движи нагоре по-бързо от очакваното, тогава увеличението на ставката по федералните фондове може да дойде по-рано, отколкото в момента очакваме, както и да продължи с по-бързи темпове."

В първото си участие на годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, Йелън трябваше да говори с достатъчно дълбочина за такова събитие, но без да издава твърде много за политиката на централната банка. Тя реши проблема чрез подробен анализ на пазара на труда – нейната академична област.

"С икономика все по-близо до нашите цели, акцентът на Фед естествено се измества към въпроси за степента на оставащия свободен капацитет на трудовия пазар, колко бързо е вероятно той да бъде премахнат и при какви условия ние трябва да започнем да оттегляме извънредните монетарни стимули", каза тя.

Нейната реч поставя Фед в нов режим - такъв, който категорично се фокусира върху това, кога лихвените проценти трябва да се повишат, вместо да се добавя подкрепа за икономическото възстановяване.

Йелън каза, че осъществяването на това е "особено предизвикателство" след Голямата рецесия, „която предизвика почти безпрецедентни циклични размествания и вероятно подобни безпрецедентни структурни промени на пазара на труда". Тези промени, каза тя, не са напълно изяснени.

Централният банкер изтъкна, че Фед не може да разчита на растящите инфлация или заплати като достатъчен измерител за това, кога пазарът на труда се е възстановил напълно. Това може да накара Фед да действа твърде рано или твърде късно, предупреди Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
бабето ви казва 4е лихвите ще са ниски още много време а стадото секи път се надява да се дигнат..ми нема се дигнат още 2 годин поне а ще продължи гласно или не вкарването на цифри от клавиатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още