IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват Фед да даде повече подробности за свиването на баланса си

Икономическите индикатори са смесени, а има и опасения за размера на фискалните стимули, които администрацията на Тръмп може да инжектира

10:37 | 13.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти на заседанието, което започва днес, както и да даде повече информация за плановете си за свиване на баланса си, пише агенция Ройтерс. Срещата приключва в 14:00 часа местно време във Вашингтон в сряда (21:00 часа българско време), а след публикуването на изявлението председателят на институцията Джанет Йелън ще даде пресконференция.

Анкетираните от агенция Ройтерс икономисти са единодушни, че Фед ще повиши лихвата по федералните фондове с 25 базисни пункта до диапазон 1,00-1,25%.

Фед даде начало на първия цикъл на затягана на паричната политика от над десетилетие през декември 2015 г. Потенциалната мярка в сряда ще бъде второто повишение тази година. Първото беше през март, а оттогава безработицата се понижи до 16-годишно дъно на ниво 4,3%, а икономическият ръст изглежда се е ускорил след слабото първо тримесечие. 

Икономическите индикатори обаче са смесени. Предпочитаният от Фед показател за инфлацията се понижи от 1,8% по-рано през годината до 1,5 на сто. Инвеститорите пък имат все повече съмнения дали централните банкери ще спазят плановете си за трикратно повишение на лихвите тази и следващата година.

Освен това има опасения за размера и мащаба на фискалните стимули, които администрацията на Доналд Тръмп може да инжектира в американската икономиката. Обещанията за данъчна реформа, финансова дерегулация и разходи за инфраструктура са или все още в съвсем начален етап, или са изправени пред препятствия в Конгреса.

Доколко от Фед са уверени в икономиката ще си проличи в сряда, когато ще бъдат публикувани и прогнозите за ръста, безработицата и инфлацията, както и очакваната траектория на лихвите.

Пазарите обаче са все по-нетърпеливи да получат по-детайлни намерения за вече обявените планове за свиване на баланса на Фед. Централната банка има портфолио в размер на 4,2 трлн. долара в държавен дълг и ипотечни облигации, повечето от които бяха купени в началото на финансовата криза с цел поддържане на ниски лихви и подкрепа за икономиката.

„Ако Фед е сериозен за свиването на баланса тази година и иска да комуникира тези планове достатъчно рано, той вече губи време“, казва Майкъл Пиърс, икономист в Capital Economics.

Детайли за свиването на баланс ще има по всяка вероятност в пресконференцията на Джанет Йелън. Стенограмата от предишното заседание показа, че за тази цел Фед планира спиране на реинвестиции на големи суми в ценни книжа, чийто матуритет наближава.

Така по всяка вероятност ще бъде определен лимит на ценните книжа, които ще може да отпадат от баланса на Фед всеки месец. Първоначално той ще е малък, но на всеки три месеца ще се повишава, така че балансът да се свива.

Сега предстои централната банка да обяви какъв би бил този месечен лимит. След заседанието през тази седмица Фед ще заседава още четири пъти тази година и според Ройтерс свиването на баланса ще започне или през септември, или през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Tyrista
преди 6 години
0.50 bp are expected later today
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Очаквайте вдигане на лихвите, които да подпрат падащият в резултат на скока на горивата долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още