IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CFD контрактите върху индекси дават чудесна възможност за спекулации

Рискът при договорите за разлика с индекси е по-нисък, тъй като се пренася върху целия пазар, а не върху една единствена компания

10:53 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
CFD контрактите върху индекси дават чудесна възможност за спекулации

Една от особеностите, която привлича масово трейдърите, е, че CFD контракт върху индекс не може да падне до нула, за разлика от CFD договорите върху акции. Индексните CFD са базирани върху дяловете на водещите компании на борсите. Затова, ако индексните договори за разлика паднат до нула, ще трябва първо водещите акции да се сринат до нула, а това е почти невъзможно.

Kогато търгувате с индекси, не е задължително да анализирате всяка компания по отделно, защото по дефиниция индексът предлага диверсифицирана експозиция, а това намалява вероятността от резки движения, провокирани от изненадващи новини. Например индексът Russell 2000 дава дори по-голяма диверсификация от Dow и S&P, тъй като той е съставен от 2000 американски компании и по този начин се предлага по-обстойна картина за състоянието на икономиката.

Друго различие от търгуването с индивидуални дялове е възможността да заемате дълги и къси позиции за даден индекс с помощта на CFD. По този начин спекулантите могат да търгуват върху ценовите движения на цял борсов индекс. Този факт улеснява търговията, предлагайки по-евтин начин на инвестиране в кошница от дялове, която автоматично диверсифицира портфейла ви измежду няколко сектора.

Друга полза, която привлича инвеститорите към CFD-та върху световни индекси, е географската диверсификация. Например британските инвеститори получават не само по-добър достъп до американския пазар чрез търгуването на CFD върху индекс на Wall Street, но могат да извлекат полза без значение дали са „бик” или „мечка” на пазара.

В допълнение, повечето индекси се търгуват денонощно и затова не са изложени на големи колебания в цените като индивидуалните дялове. Затова е излишно използването на предпазни стопове за позициите. Друго голямо преимущество на CFD търговията е достъпният марджин при сделките.

Марджинът към основните индекси обикновено е около 1% до 3% от стойността на индекса. Тук е моментът да се спомене, че трябва да запазите и допълнителни средства за покриването на загубите. Марджин от 1% означава, че ако имате 1 000 долара кеш и CFD върху индекс, можете да откриете позиция за 100 000 долара. Стойността за пункт се измерва в местната валута (например долар за NASDAQ).

Минималният размер на сделката е един договор за разлика, като части от CFD-та не се търгуват. Цената на контракт върху индекс е равна на стойността на самия индекс в парично изражение. Например CFD върху индекса FTSE 100 ще ви струва 5,500 паунда, ако приемем, че индексът е на ниво от 5,500 пункта. Следователно за всеки пункт от FTSE 100 се добавя 1 паунд към цената. Що се отнася до комисионните, при търговия с индексни CFD не се заплащат подобни такси, но това се компенсира с един или два допълнителни пункта в спреда.

Брокерът на CFD договори котира цените за покупка и продажба и печели от разликата между тях, която се нарича спред. Посредникът не рискува собствените си пари, подсигурявайки сделките. Той просто трябва да свърже трейдъри, които искат да купуват на дълго, и такива, които искат да продават на късо. А това не е особено трудно, тъй като за притежателите на CFD върху индекси е еднакво лесно да заемат както къса, така и дълга позиция.

Освен спреда, всеки трейдър трябва да има предвид таксата, която се плаща за еднодневни сделки. Базирана върху LIBOR, днес таксата възлиза на около 1 пункт от FTSE заради текущите ниски нива на лихвените проценти.
Тъй като се търгува на марджин, всеки ден се начислява лихва.

Всъщност вие купувате кошница с акции, която съставлява индекса, и печелите (или губите) от промяната в цената й. Но дори и тогава, вие никога не ставате действителен собственик на акциите, което означава, че не сте обвързани с каквито и да е държавни такси или капиталови печалби.

Нека приемем, че очаквате повторно покачване на индекса Dow, чиято текуща цена е 10 070, а CFD договорът е с котировка 10 068 на 10 072. Това означава, че стойността на договор за разлика върху този индекс ще бъде 10 070 долара. В такъв случай можете да заемете дълга позиция срещу 10 072 долара и да спечелите от всяко движение над тази стойност. При марджин от 3% цената на позицията ще струва малко над 300 долара. Ако индексът се покачи до 10 150, вие ще спечелите 78 долара, а това е над 25% възвръщаемост върху първоначалната ви инвестиция.

Друг плюс при търговията с индекси е, че понякога можете да извършвате сделки и когато пазарите са затворени. По този начин ви е предоставена възможност да прецените какви ще бъдат движенията на индекса през следващата борсова сесия. В такъв случай цените ще бъдат базирани и върху събитията на отворените борси.

Освен за диверсификация, CFD-тата върху основни индекси могат да бъдат използвани като хеджиращ инструмент. Например, ако имате няколко акции на FTSE 100 в портфейла си и очаквате, че пазарите като цяло ще отбележат спад, можете да заемете къса позиция вместо да се опитвате да продадете акциите си. По този начин ще намалите отрицателния ефект без да продавате своите дялове.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още