IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващите лихви карат все повече американци да рефинансират ипотеките си

Резкият спад на доходността по 10-годишните американски облигации тревожи инвеститорите, но подкрепя ипотечния пазар

11:58 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намаляващата доходност по американските държавни ценни книжа тласна лихвите по ипотечните кредити до най-ниското им ниво от близо три години, което накара много собственици на жилища отвъд океана да рефинансират ипотеките си, пише Wall Street Journal.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляха до 3,6%, съобщи в четвъртък гигантът в областта на ипотечното кредитиране Freddie Mac. За сравнение, през ноември миналата година лихвата беше близо 5%. Лихвите по ипотечните кредити са тясно свързани с доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която в сряда се понижи до 1,675%, най-ниското ниво от октомври 2016 г.

Все още не е ясно дали намаляващите лихви ще подкрепят пазара на имоти, който изглеждаше замрял миналата година. Ниските лихви често насърчават покупките, но притесненията за икономиката може да се превърнат в пречка пред купувачите.

Понижаването на лихвите кара кредитополучатели да заливат кредиторите с обаждания. Те се надяват да спестят стотици долара на месец, като рефинансират ипотечните си кредити или използват нисколихвени заеми, за да купят по-скъпи жилища.

Федералният резерв понижи основния лихвен процент миналата седмица за първи път от десет години след няколко години на повишаване на лихвите. Анджела Мартин, кредитен консултант от Movement Mortgage, казва, че тази седмица е забелязала рязко увеличение на молбите за рефинансиране и закупуване на ново жилище. кредити кредити

Настоящото равнище на лихвите не отразява напълно последните промени при 10-годишните облигации, тъй като често кредиторите се нуждаят от известно време, за да променят лихвите по ипотеките след голям спад на доходността по държавните облигации, казва Ралф МакЛафлин, заместник-главен икономист в компанията за данни в областта на недвижимите имоти CoreLogic. Това означава, че банките може скоро да започнат да предлагат още по-ниски лихви.

Малък на пръв поглед спад на лихвите по ипотечните кредити може да окаже силно въздействие върху месечните вноски. Лихва от 5% по 30-годишен заем на стойност 500 хил. долара се изразява в месечна вноска от 2684 долара, сочат данни на сайта за кредитна информация LendingTree. При лихва от 4% месечната вноска ще намалее до 2387 долара без данъци и застраховка.

Намаляващите лихви често подкрепят жилищния пазар. Спад на лихвите с един процентен пункт може да доведе до ръст на продажбите на имоти със 7%-8%, казва Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Според него, обаче, настоящото свиване на лихвите по ипотеките може да не окаже същото въздействие, ако потребителите смятат, че намаляващите лихви са продукт на по-широка икономическа несигурност или потенциална рецесия.

Волатилните фондови пазари притесняват много потребители. Американските индекси преживяха най-лошия си ден за годината в понеделник на фона на опасенията заради търговските спорове и забавянето на растежа, въпреки че във вторник, сряда и четвъртък частично се възстановиха.

Намаляващите лихви може също да увеличат цените на жилищата, тъй като кредитополучателите могат да си позволят по-големи ипотечни кредити, когато лихвите са ниски. Това може да навреди на американците, които все още не са закупили първото си жилище, тъй като високите цени вече изтласкват много бъдещи кредитополучатели от жилищния пазар.

Например, кредитополучател с бюджет от 2 хил. долара на месец може да си позволи ипотечен кредит за около 373 хил. долара, когато лихвите са 5%, сочат изчисления на LendingTree. Същият заемател може да си позволи ипотечен кредит от приблизително 419 хил. долара, когато лихвите намалеят до 4%.

Голяма част от ипотечната активност, стимулирана от по-ниските лихви, е във формата на рефинансиране, което може да помогне за прикриване на забавянето според редица показатели на жилищния пазар. Асоциацията на ипотечните банкери очаква обемът на рефинансиранията да нарасне с 16% тази година и да съставлява до 30% от ипотечните кредити. За сравнение, групата очаква ипотечните кредити за закупуване на имот да се увеличат с около 6%.

Компанията Black Knight, специализирана в данните за ипотечни кредити и технологии, смята, че 9,7 млн. американски собственици на жилища ще бъдат одобрени и ще се възползват от рефинансиране. Това е увеличение със 7,8 млн. спрямо върховото равнище на лихвите през ноември 2018 г.

„Това са едни от най-ниските лихви, които сме имали някога“, казва Гай Секала, главен изпълнителен директор на компанията за анализи Inside Mortgage Finance. „Това несъмнено тласка повече хора на територията на рефинансирането“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още