IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street все още има апетит за големи технологични IPO-та

Цената на акциите на Line скочи с 27% при дебюта си на борсата

09:19 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на японския оператор на приложението за съобщения Line Corp. поскъпнаха с 27% в дебюта си при търговията в Ню Йорк, което представлява окуражителен знак за засега изпитващия затруднения пазар на първични публични предлагания, предава The Wall Street Journal.

Американските акции на Line, които се търгуват под борсовия код LN на New York Stock Exchange, приключиха сесията на цена от 41,58 долара за брой. Тя дава на компанията пазарна капитализация от около 8,7 млрд. долара, включително акциите, които ще се търгуват в Япония. В неделя компанията оцени акциите си на 32,84 долара за брой, което бе в горния край на сегмента и сигнализира за силен интерес. Така компанията успя да набере 1,14 млрд. долара в най-голямото за годината засега технологично IPO. 

Line, която е собственост на южнокорейската Naver Corp, прави двойно първично публично предлагане в Ню Йорк и Токио, набирайки средства за своята глобална експанзия извън ключовите си пазари – Япония и Югоизточна Азия.

Line осигурява безплатни гласови повиквания и съобщения, а основният източник на приходи, които надхвърлиха 1 милиард долара за първи път през миналата година, е продажбите на игри и цифрови стикери, както и реклама.

Услугата има 218 млн. активни потребители месечно, а две трети от тях са на основните пазари в Япония, Тайван, Тайланд и Индонезия. С листването в Токио и в Ню Йорк Line се надява да си осигури средства, за да удвои присъствието си на своите основни азиатски пазари, като същевременно повиши имиджа си в чужбина, докато пазарът на чат приложения става все по-силно наситен.

Line се разширява, за да предостави други услуги, като стрийминг на музика и поръчване на споделени пътувания. Тя се конкурира с големи съперници, включително WhatsApp, което Facebook Inc. придоби през 2014 г., и WeChat на Tencent Holdings Ltd., която доминира в Китай, където Line е блокиран. Джинго Шин, основател и главен изпълнителен директор на Line, заяви в интервю в четвъртък, че Line може да разгледа създаването на съвместно дружество с китайска компания, за да установи присъствие на своята услуга за съобщения в страната.

Дебютът от Line се случва, докато пазарът на IPO, по-специално за технологичните компании, отчита застой през 2016 г., най-слабата година за нови борсови компании след бурната 2009 г. Заедно с Line само девет компании са станали публични в САЩ през тази година, набирайки 2,1 милиарда долара, което е спад от 54% от обема през същия период на миналата година, показват данни на Dealogic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още